Sunt bun, sunt destept, sunt frumos….
![Sunt bun, sunt destept, sunt frumos…. Sunt bun, sunt destept, sunt frumos….](https://www.bucurestifm.ro/wp-content/uploads/2016/05/Hristos-a-inviat.jpg)
Articol de , 1 mai 2016, 13:16
Sunt bun, sunt destept, sunt frumos, acestea sunt gânduri legate de păcatul trufiei, cel mai greu dintre păcate, după cum arată Sfânta Scriptură, si cel mai mult promovat de către societatea noastră de consum.
De ce ar fi trufia mai păcătoasă decât păcatul betiei sau al furtului sau decât altele? Pentru că, din păcatul trufiei izvorăsc toate celelalte păcate! Ne spunem singuri: „Sunt prea bun si nu sunt apreciat, ceilalți nu imi recunosc meritele”! Si, atunci, ne simțim indreptatiti să facem orice, să barfim, să tesem intrigi, să mintim să defaimam pe alții, să luăm ceea ce nu este al nostru etc, , pentru a obține recunoasterea pe care o merităm, din punct de vedere social, material si din orice alt punct de vedere.
Ne zicem, in sinea noastră:”Sunt destept si nu primesc funcția care mi s-ar cuveni ori nu sunt plătit cât trebuie sau, pur si simplu, nu mi se acordă importanta ce mi s-ar cuveni pentru desteptaciunea mea”! Si, din nou, ne simțim în drept de a face orice faptă, cât ar fi de rea, să îi „sapam” pe alții, să îi lingusim pe cei puternici, să ne folosim de înfătisarea noastră, poate atrăgătoare, pentru a primi ceea ce considerăm că merităm cu prisosintă.
În fine, ne spunem:” Sunt frumos”! Si, de aceea, ne considerăm indreptatiti să ne purtăm urât cu alti oameni, să îi facem să se simtă prost pe cei poate mai putin aratosi, să ne folosim de avantajul infatisarii noastre pentru a obține avantaje, care, desigur, considerăm că ni se cuvin.
Să nu mai vorbim despre cei „puternici”, care consideră că o pozitie socială, trecătoare, le conferă statut de mici zei si le dă dreptul de a-i oropsi pe unii, de a-i favoriza pe alții, in functie de propriile interese, că au dreptul de a fi grosolani, obraznici si , de multe ori, chiar răi.
De ce spun că trufia este păcatul care se bucură de o promovare ezceptionala, in societatea noastră? Pentru ca trufia este legată de ideea de competitie, atât de mult încurajată astăzi. Omul trufas este in permanentă competitie cu altii. Nu este multumit ca are bani, vrea să aibă mai multi bani decât altii, nu îi ajunge o casă, vrea o casă mai mare decât a altora. El se compară tot timpul cu altii: Sunt mai destept decât X si am un salariu mai mic sau o funcție mai mică, sunt mai bun decât Y si lumea nu mă apreciază suficient, sunt mai frumos decât Z si el are o nevastă mai frumoasă etc
Asta ca să nu mai vorbim despre competitia pentru putere, in care fiecare candidat vrea să fie mai puternic decât ceilalți.
Ori, toate aceste laturi întunecate ale firii omului, izvorate toate din trufie, sunt preamarite în fiecare zi , in societatea noastră. Numai dacă te uiti la reclame la televizor sau pe stradă, toate te îndeamnă să îti dorești mai mult mai repede. Unum dintre sloganurile de bază ale societătii noastre este „competitia”. Esti îndemnat, tot timpul, să concurezi cu ceilalți si cu tine însuti chiar! Dar, oare, ne face bine, ca oameni si ca civilizatie, această competitie continuă, exacerbată? Nu ne dă, oare, un sentiment constant de nemultumire, pentru că nu am ajuns la un nivel si mai ridicat, de avutie, de putere de frumusete? Nu ne indeamna, I are aceasta competitie să renuntăm la principiile morale si să facem orice, chiar fapte rele, interzise si de legile omenești, pentru a accede la un nivel superior? In fine, nu ajungem, oare, la lucruri superficiale, nu pierdem esenta vieții noastre?
Poate că, măcar în aceste zile, ar trebui să ne aducem aminte de „smerenie”, acea virtute pe care însusi Fiul lui Dumnezeu ne-a arătat-o, atunci când a pătimit si a-a răstignit pe cruce! De fapt, mesajul cel mai important al celei mai mari sărbători creștine este că trufia ne îndepărtează de Dumnezeu, iar smerenia ne apropie de El!
Cristos a Înviat!
Autor: Mircea Apostolescu