Ministerul Sănătăţii lansează un program de screening prenatal
Articol de , 6 mai 2016, 14:39
Programul va fi lansat la 1 iulie și prevede luarea în evidență a gravidelor, pentru a fi identificate grupurile de risc, a declarat Directorul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului București, Nicolae Suciu.
‘Ministerul Sănătății a realizat că mama și copilul trebuie să fie o prioritate națională de asistență medicală. În acest sens, dorește ca, până în 30 iunie, să definitiveze normele metodologice și să se lanseze, de la 1 iulie, la nivel național, screeningul prenatal pentru identificarea grupurilor de risc cu malformații genetice și prevenirea nașterilor premature. Vor fi și screeninguri privind hipoacuzia, retinopatia și tratamentul la prematuri și alimentația sănătoasă pentru copiii între 1-6 ani. Dacă reușim să aducem gravide în primul trimestru de sarcină pentru a fi luate în evidență la medicul de familie, se poate da o previziune privind nașterea prematură’, a explicat Nicolae Suciu.
El a mai spus cã existã date îngrijorătoare în ceea ce privește natalitatea în România și starea gravidelor.
‘Față de 1930, când erau înregistrați 35 de născuți vii la mia de locuitori, în anul 2014 avem 8,3 născuți vii (185.785 copii), menținându-se deficitul negativ. Din total, un sfert din femei au născut fără să fi mers vreodată la un consult, astfel că peste 41.000 de gravide au născut fără nicio consultație prenatală. Media nașterilor premature este dublă față de țările din UE, trebuie făcut ceva’, a menționat Nicolae Suciu.
De asemenea, el a spus că în România există și foarte multe nașteri la minore de sub 15 ani.
În 2014, în România au fost înregistrate 662 astfel de nașteri, precum și 17.933 de nașteri la mame cu vârste între 15 și 19 ani.