VIDEO: Conditii exceptionale pentru creditele ipotecare
Articol de , 6 mai 2016, 12:00
In timp ce bancile romanesti se intrec in a creste nivelul avansului pentru creditele ipotecare sub pretextul ca trebuie sa se apere de efectele legii darii in plata, Financial Times (FT) anunta ca una dintre cele mai mari banci din lume, Barclays, din Marea Britanie, a decis sa acorde credite ipotecare cu avans zero.
Cum este posibil
In primul rand trebuie spus ca creditele ipotecare cu avans zero ca nu sunt o noutate.
Dupa cum aminteste FT, inainte de declansarea crizei financiare, in 2008, o multime de banci occidentale aveau o politica agresiva de creditare. Agresiva in sensul ca doreau sa dea cat mai multe credite ipotecare, chiar asumandu-si riscul ca cel creditat sa nu poata da banii inapoi.
Riscul s-a dovedit prea mare, iar cel mai clar exemplu a fost banca Northern Rock, tot din Marea Britanie, care inainte de 2008 acorda credite de pana la 125% din valoarea imobilului ipotecat
Acesta a fost si unul din motivele falimentului Northern Rock.
Se repeta greselile de dinainte de 2008?
Nu chiar. In primul rand, avansul este zero solicitat de Barclays este doar scriptic, in realitate, ca sa primesti creditul trebuie ca o ruda, sau un tutore, sa faca la banca un depozit pe trei ani in valoare de 10% din valoarea creditului pe care il ceri.
E adevarat ca pentru acest depozit titularul primeste bobanda, dar oricum se cheama ca de fapt Barclays isi ia o masura de siguranta de 10%.
Financial Times afirma ca dupa criza din 2008, autoritatile britanice au luat masuri ca sa se asigure ca creditatul poate rambursa banii, dar aceste masuri nu interzic, explicit, creditele de 100%.
In plus, ramane de vazut care sunt conditiile puse ca sa obtii un asemenea credit.
De ce acest „curaj” din partea unei banci britanice serioase
In primul rand pentru ca ratiunea de a fi a bancilor este sa dea credite si sa castige din dobanzile la creditele date.
Apoi pentru ca piata imobiliara britanica, si in special cea londoneza, este in crestere puternica si constanta din cauza strainilor care investesc, in special chinezii din China si din Hong Kong.
Sub presiunea investitorilor straini, preturile locuintelor in Londra „intra muros” au crescut atat de mult incat britanicii „britanici” sunt exilati in zonele periferice, sau suburbane.
Deci bancile sunt aproape sigure ca daca peste 5 sau 10 ani cel creditat nu va mai putea plati, vor recupera un bun cu valoare mult mai mare decat cea initiala.
Pe de alta parte, prin aceste credite cu avans zero se da o sansa si britanicilor „britanici” sa-si poata cumpara o casa fara sa mai ceara bani de la parinti pentru plata avansului.
Care este diferenta fata de Romania in 2008
Si in Romania in 2006-2008 preturile la imobiliare cresteau, si asta a fost si principalul motiv pentru care bancile romanesti au fost atat de darnice cu creditele ipotecare.
Dar diferenta era ca in Romania preturile cresteau exagerat de repede, era chiar o crestere exploziva, si, pe de alta parte, economia romaneasca in 2008 nu era nici pe departe atat de stabila pe cat este economia britanica in 2016.
Elementul de risc este eventuala iesire a Marii Britanii din UE, pentru ca nimeni nu poate sa spuna care va fi impactul economic.
Strainii cumpara apartamente in Londra pentru ca Londra este capitala financiara a UE, dar daca Marea Britanie nu va mai fi membra a UE, Londra nu va mai fi capitala financiara a UE.
Dar cei de la Barclays probabil ca sunt convinsi ca un posibil „brexit”, daca se va produce, va avea impact economic foarte mic.
Cu cat se mai vand casele in Bucuresti
Conform indexului imobiliar realizat de Ziarul Financiar (ZF), pretul mediu al unui apartament de trei camere in blocuri vechi in capitala a fost, in luna aprilie, de 78.300 de euro, sau cel putin atat cereau vanzatorii
Acestea fiind zise preturile difera de la simplu la dublu in functie de cartier.
Adica pentru 3 camere in Militari se cereau 65.000 de euro in medie, in timp ce pentru 3 camare in zona Piata Unirii se cereau 127.000 de euro.
115.000 de euro costau apartamentele vechi de 3 camere in Aviatiei si in Piata Victoriei.
Nu e o intamplare ca o casa in Piata Unirii a ajuns sa fie mai scumpa decat una in Piata Victoriei: in primul rand la Piata Unirii ai acces la intreaga retea de transport in comun, in al doilea rand esti chiar langa magazine mari si in al treilea rand langa Piata Unirii se afla Centrul Vechi, cea mai „boema” zona din capitala.
Daca este sa ne luam dupa indexul imobiliar, in aprilie apartamentele vechi cu 3 camere erau, in medie, cu 1650 de euro mai scumpe decat in aprilie 2015, adica o crestere de putin peste 2% intr-un an. Deci piata imobiliara creste din nou, ceea ce se intampla in orice capitala europeana.
Vom vedea ce se va intampla dupa ce bancile au crescut avansurile la creditele imobiliare.
ZF sustine ca din cauza ca bancile impun conditii mult mai dure, deja in aprilie preturile au scazut cu 500 de euro fata de luna martie.
Daca asta este semnul pentru inceputul unei noi prabusiri generale a pietei imobiliare romanesti, ramane sa vedem in lunile urmatoare.