Cartea de weekend iti aduce „Un cititor din padurea din oglinda”
Articol de cristina.toma, 7 mai 2016, 08:00
O carte pe care nu ar trebui sa o lasati necitita in aceasta primavara mai ales daca sunteti interesati de sociologia lecturii este „Un cititor din padurea din oglinda” scrisa de Alberto Manguel si aparuta la editura Nemira in traducerea lui Bogdan-Alexandru Stanescu.
Si in aceasta carte, Alberto Manguel cauta sa inteleaga si sa ne atraga si pe noi sa descoperim nu doar cartile si povestile din paginile lor ci si istoriile pline de mistere din spatele scrierii lor. Insa asa cum ne-a obisnuit si in celelate volume publicate „Istoria lecturii” si „Biblioteca noptii” scriitorul argentinian gaseste interesante si bibliotecile dar si istoria apropierii omului de carte si litera scrisa.
De data aceasta Alberto Manguel vorbeste povestile pe care noi le descoperim inca de cand venim pe lume oriunde in jurul nostru. Si privind toate acestea, chipuri, lucruri, fiinte necuvantatoare, schimbari ale vremii ajungem sa citim lumea ca pe o carte. Si incet-incet, autorul ajunge sa exploreze arta de a citi si de a scrie ipostazele ei fascinante. Si asa sub semnul bibliotecilor infinite care aduna laolalta in secret misterele mai multor lumi ajungem sa intalnim personaje si personalitati pe cat de diferite intre ele, pe atat de interesante precum Lewis Carol si Che Guevara, Alice in Tara Minunilor si Pinocchio dar si alti pe care ii veti descoperi singuri atunci cand veti citi cartea.
Insa cine ajunge sa citeasca si biografia autorului nu se mira de modul lui de a privi lumea: Alberto Manguel s-a nascut in anul 1948 la Buenos Aires, dar a crescut la Tel Aviv, unde tatal sau a fost primul ambasador argentinian in Israel. La sapte ani, cand familia lui s-a intors in Argentina, a invatat spaniola, pana atunci vorbind doar in engleza si germana cu guvernanta. La saisprezece ani, in timp ce lucra la Libraria Pygmalion din Buenos Aires, l-a cunoscut pe Jorge Luis Borges, deja orb la vremea aceea, care l-a rugat sa vina la el acasa si sa ii citeasca. Manguel i-a citit vreme de patru ani, pana in 1968, relatia stabilita astfel intre cel doi influentand decisiv destinul tanarului.
Din 1970, Manguel a trait in Franta, Anglia, Italia, Tahiti, a citit enorm, a scris articole si eseuri, a tradus si a editat carti, a tinut conferinte la diferite institutii educationale. In 1980 a elaborat impreuna cu Gianni Guadalupi The Dictionary of Imaginary Places, fascinant catalog al locurilor imaginare din literatura lumii. In 1983 a coordonat impresionanta antologie Black Water. The Book of Fantastic Literature. Dupa aceea s-a mutat la Toronto, Canada, unde a locuit impreuna cu familia aproape douazeci de ani. In anul 2000 a cumparat si a renovat o casa parohiala din regiune Poitou-Charentes din Franta, unde locuieste acum, aproape de o biblioteca de 30 000 de volume.
De-a lungul anilor a scris romane, a realizat antologii de proza si nu numai, a publicat volume de eseuri, cele mai recente fiind The Traveler, the Tower, and the Worm: the Reader as Metaphor (2013) si Curiosity (2015). Istoria lecturii (1996) si Biblioteca noptii (2006), ambele publicate la Editura Nemira in 2011, raman printre cele mai importante carti ale sale. Opera lui a fost recompensata cu numeroase premii, autorul a beneficiat de Bursa Guggenheim si a obtinut un doctorat la Universitatea din Liège. In Franta, i s-a conferit titlul de Ofiter al Ordinului Artelor si Literelor.