20 de trupe și peste 90 de artiști în programul Gărâna Jazz Festival XX
Articol de Stefania Grigore, 11 mai 2016, 10:44
Gărâna Jazz Festival se pregătește de ediția cu numărul 20. Cinci zile de muzică și evenimente culturale stabilesc coordonatele celui mai intens maraton de jazz din această vară, care va avea loc între 7 și 11 iulie, în Munții Semenic. Programul ediției aniversare Gărâna e construit ca un ecou al ultimilor 20 de ani de concerte, aducând împreună prezențe legendare ca Jack DeJohnette, dar și tineri artiști contemporani, într-un mix dens și vibrant.
Noi prezențe în line-up-ul Gărâna
Jazz-ul est-european și balcanic își aduce reprezentanții cei mai de seamă pe scenele Gărâna. Wojtek Mazolewski, artistul care a pus jazz-ul în mainstream-ul muzicii poloneze și apoi pe scenele marilor festivaluri internaționale, se numără printre cele mai recente nume confirmate în line-up. Cu sprijinul Institutului Polonez din România, Wojtek Mazolewski va cânta pe scena din Poiana Lupului pe 8 iulie, alături de excentricul quintet format din Wojtek Mazolewski (chitară bass), Joanna Duda (clape) Oskar Török (trompetă), Marek Pospieszalski (saxofon, clarinet) și Jakub Janicki (tobe).
Grupul Eyot (Serbia), supranumit de presă ”nirvana jazz-ului European”, concertează pe scena din Poiana Lupului, vineri, 8 iulie. Dejan Ilijić (pian), Slađan Milenović (chitară), Miloš Vojvodić (tobe) și Marko Stojiljković (chitară bas) și-au consolidat un stil unic prin mixul de pian clasic, elemente folk est-europene și fusion electronic.
Tot pe lista de nou-veniți se află și americanul Kurt Rosenwinkel, descris de Chicago Tribune ca ”unul dintre cei mai aclamați chitariști internaționali din generația artiștilor sub 50 de ani”, alături de Tim Motzer (chitară) și Gintas Janusonis (tobe), ce vor concerta pe 9 iulie în Poiana Lupului.
Sâmbătă, 10 iulie, scena principală va găzdui prezența bandului de origini elvețiene Rusconi, condus de pianistul elvețian Stefan Rusconi. Prezent pentru prima dată în România cu sprijinul fundației Pro Helvetia, grupul Rusconi promite un concert ce combină stilul free-rock, noise, groove și electronica.
Din Finlanda vine amestescul exploziv de jazz progresiv și experimental, pus în scenă de acordeonul lui Kimmo Pohjonen, tobele lui Patt Masteloto și chitara lui Trey Gunn, în formula trio-ului KTU. Pe scena din Poiana Lupului va concerta și norvegianul Arild Andersen, cel mai popular basist de jazz al Norvegiei, alături de Tommy Smith (saxofon), Helge Lien (pian) și Paolo Vinaccia (tobe).
Programul complet poate fi consultat pe garana-jazz.ro.
Jazz ”fabricat în România” la Hanul La Răscruce și Biserica Catolică Văliug
Cele mai curajoase proiecte de jazz românesc ocupă un loc de seamă la Gărâna 2016. Printre acestea se numără Raul Kusak, Sebastian Spanache Trio, Jazzybit, Nicu Patoi & Platonic Band sau TROMPETRE, grup inedit al cărui miez este trompetistul timișorean Petre Ionuțescu, alături de prietenii Artur Balogh (chitară bass), DJ-ul Alin Constantin (K-lu), percuționistul Sergiu Catană și Gabriel Almasi (chitară). Experimente muzicale românești la cea mai înaltă calitate vor putea fi descoperite de public în 2 locații inedite: scena Hanul la Răscruce și scena amenjată în biserica catolică din satul Văliug.
Trei scene și 90 de artiști la ediția aniversară
Într-o formulă concentrată pe durata a cinci zile, Gărâna Jazz Festival 2016 pune în valoare moștenirea naturală a împrejurimilor spectuloase în care se desfășoară festivalul. Muzica se va auzi pe trei scene, amenajate în Poiana Lupului, Hanul La Răscruce și Biserca Catolică din satul Văliug. Printre artiștii ce vor cunoaște publicul român între 7 și 11 iulie se numără Jack Dejohnette (USA), Yuri Honing Acoustic Quartet (Olanda), Kari Ikonen Trio (Finlanda/ Armenia), Magnus Öström Band (Suedia), FOOD (Marea Britanie, Norvegia), Nils Petter Molvær Quartet (Norvegia) și Louis Sclavis Trio (Franța).