Kremlinul critică desfășurarea scutului antirachetă american în România
Articol de , 12 mai 2016, 19:28
Desfășurarea scutului antirachetă american în România este o ”amenințare” pentru Rusia, iar Moscova adoptă contramăsuri împotriva apărării antirachetă a SUA în Europa, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează agențiile internaționale de presă.
”Indubitabil, desfășurarea sistemului antirachetă american este cu adevărat o amenințare pentru securitatea Federației Ruse. Întrebarea nu este dacă vor fi luate, sau nu, măsuri; sunt luate măsuri pentru a menține securitatea Rusiei la nivelul necesar. Dați-mi voie să vă amintesc că însuși președintele (Vladimir Putin) s-a întrebat în mod repetat împotriva cui funcționează acest sistem și împotriva cui va funcționa el în viitor?”, a afirmat Peskov într-o conferință de presă, potrivit TASS.
”Nu este nimic nou. Această activitate, acest proces de activare a sistemului de apărare antirachetă este bine cunoscut. Toate agențiile noastre de resort, care se ocupă cu menținerea apărării și a securității țării, sunt familiarizate cu aceste planuri”, a adăugat reprezentantul Kremlinului.
”La început au existat lungi explicații indicând o potențială amenințare cu rachete dinspre Iran. Ne amintim toți bine acele declarații făcute la diverse summituri al NATO, de la Washington și din capitale europene. Acum știm că situația implicând Iranul s-a schimbat în mod esențial. Însă întrebările puse în mod repetat de la Moscova, inclusiv cele din partea președintelui Putin, își păstrează relevanța”, a mai spus Dmitri Peskov.
Potrivit Interfax, citată de Reuters, Ministerul Afacerilor Externe din Rusia a anunțat miercuri că instalarea de către SUA a unui scut antirachetă în România, care urmează să devină operațional joi, reprezintă o încălcare a Tratatului forțelor nucleare intermediare (INF).
Tratatul INF, semnat de SUA și URSS în 1987, cere ca ambele țări să elimine toate rachetele de croazieră și balistice nucleare și convenționale cu o rază de la 500 până la 5.500 km care pot fi lansate de la sol, nota sursa citată.
Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu a fost inaugurat astăzi în prezenta premierului Dacian Cioloș și a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care se află cu acest prilej în România, precum și a adjunctului Secretarului apărării al SUA, Robert Work.