Black Sea Arts Festival – un eveniment dedicat coeziunii sociale dintre popoarele din jurul Mării Negre
Articol de Sabina Lapadatescu, 13 mai 2016, 14:41
Între 19 și 25 mai în București va avea loc prima ediție a Black Sea Arts Festival, un eveniment care dorește să construiască poduri între popoarele din jurul Mării Negre prin intermediul artei. Desfășurat în mai multe spații din București, festivalul va reuni sub aceeași umbrelă artiști din Ucraina, Rusia, Moldova, Armenia, Azerbaijan, Georgia, Turcia, Bulgaria și România prin proiecții de filme artistice și documentare, expoziții de fotografie și de caricatură politică, precum și prin elemente de arhitectură și o instalație de artă.
Ca urmare a succesului Zilelor Filmului Ucrainean din 2015 când ONG Pământeni (organizator) împreună cu Uniunea Ucrainenilor din România au strâns donații în valoare de 1443 RON si 100 EURO pentru victimele conflictului din Ucraina, Black Sea Arts Festival atrage atenția asupra situatiei socio-politice și economice a Mării Negre încercând din nou să susțină financiar anumite cauze sociale. În compania unor experți, realizatori și jurnaliști din zonă, festivalul va prezenta filme și dezbateri legate de cultură și de cele mai recente evenimente din țările de la Marea Neagră.
Securitatea, stabilitatea și coeziunea regională a spațiului Mării Negre se află într-un declin constant de la conflictul armat dintre Rusia și Georgia din 2008. Primăvara Arabă precum și actualul conflict din estul Ucrainei (inclusiv anexarea Crimeei de către Rusia) au accentuat acest declin. Momentul 2006-2008, în care regiunea era în curs de a-și construi o identitate trebuie redobândit, iar Black Sea Arts Festival militează pentru creșterea gradului de coeziune dintre vecinii uniți de aceeași mare – în ciuda diferențelor, populațiile țărilor de la Marea Neagră au mai multe lucruri în comun decât se crede.
Proiectul susține candidatura orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021.
Pe scurt, în cadrul Black Sea Arts Festival vor avea loc: expoziții foto (ARCUB – New Normal; Înconjurul Mării Negre. Oameni și ritualuri; Vagabonzii Mării Negre; Londophone – El camino de Balkan), o expoziție de caricatură (LA SCENA – Russia today), arhitectură (Cișmigiu – Baba Yoga // Kids Corner), o instalație interactivă (Cinema Eforie – Șezătoare cu Cântec) și proiecții de filme artistice și documentare (Cinemateca Eforie – România, Ucraina, Rusia, Turcia, Moldova și Cinemateca Union – Bulgaria, Georgia, Armenia, Azerbaijan).