Prezentarea filmului ”Hologramă pentru Rege”
Articol de Sabina Lapadatescu, 14 mai 2016, 12:37
Patru premiere avem în acest weekend, dintre care azi vă prezentăm pe cea semnată de Tom Tykwer, „Hologramă pentru Rege”, în care Tom Hanks îl interpretează, cum doar el ştie s-o facă, pe omul de afaceri american Alan Clay, trimis în Arabia Saudită pentru a încheia ceea ce el crede a fi afacerea vieţii lui. Mai ales că a făcut până acum suficient de multe alegeri greşite ca să nu o poată întreţine pe iubita sa fiică în facultate, motiv de veşnic scandal cu soţia şi, în cele din urmă, de divorţ. Cam asta ar fi esenţa părţii dramatice a filmului.
Lipsa sa totală de cunoaştere în ceea ce priveşte obiceiurile arabe şi birocraţia locală îl vor face să trăiască un adevărat şoc cultural şi constituie materia primă pentru partea de comedie. Este ajutat de Yousef, un şofer de taxi şi ghid suficient de convingător jucat de Alexander Black, care a studiat în Statele Unite, e mereu pus pe glume, dar flirtează cu cine nu trebuie: soţia unui arab bogat. Aşa că vor face o escapadă pe la înarmatele lui rude din munţi, trecând prin Mecca, pe unde Alan nu avea voie ca necredicios în Alah ce era.
Alan, care s-a ales cu un chist pe coloană ajunge, el bărbat, să fie consultat şi operat de Zahra, o frumoasă doctoriţă musulmană intepretată de indianca Sarita Shoudhury, ceea ce, iarăşi, încalcă tradiţiile islamice. Mai târziu află că ea se află într-un complicat şi dureros proces de divorţ, iar între cei doi se înfiripă o frumoasă poveste de dragoste.
Alan are timp de toate acestea pentru că prezentarea sistemului de comunicaţii futurist, prin holograme, pe care el ar trebui s-o facă regelui, se tot amână şi nici măcar cu cel delegat să se ocupe de achiziţionarea acestui produs nu prea reuşeşte să dea. Decât din întâmplare, cea care pare să domine tot ce se întâmplă în deşert unde se construieşte noul al regelui saudit, cu blocuri având apartamente de lux, dar pe care nimeni nu pare dispus să le cumpere.
Funcţionarii saudiţi sunt prezentaţi ca nişte snobi, sub a căror politeţe simţi un dispreţ total. Munca de jos fiind doar pentru imigranţi, africani, thailandezi, indieni şi ce-or mai fi ei. Nici Alan şi echipa lor nu sunt mult mai bine trataţi, fiind obligaţi să lucreze nu în moderna clădire de birouri, ci în marele cort negru de prezentare din mijlocul deşertului în care aerul condiţionat şi semnalul Wi-Fi mai mult nu există, iar mâncarea şi-o aduc singuri de la hotelul aflat în alt oraş, la ore bune de mers cu maşina.
Nu vă mai spunem cum sunt arătaţi europenii în comedia dramatică „Hologramă pentru Rege”, ce rulează la Glendale Studio şi toate cinematografele de mall, ci vă lasăm pe voi să aflaţi. Aşa cum veţi descoperi şi schimburile de mesaje între Alan şi fiica sa, coloana sonoră foarte bună şi, mai ales, imaginea filmului.