Primul pas, Lacul Văcărești arie naturală protejată
Articol de Mircea Apostolescu, 15 mai 2016, 14:43
După patru ani de tergiversari, săptămâna aceasta, Guvernul României a adoptat, în sfarsit, o Hotărâre de Guvern prin care Lacul Văcărești este declarat arie naturală protejată.
Acest regim special acoperă în integralitate cele peste 180 de hectare pe care se întinde așa-numita Deltă Văcărești, inclusiv cele aproximativ patru hectare de teren care au fost retrocedate în interiorul acesteia.
În ceea ce-i privește pe proprietarii privați ai terenurilor, ministrul mediului, Cristiana Pașca Palmer, a afirmat că nu este nevoie de expropriere și că dimpotrivă, Ministerul Mediului va face toate demersurile pentru ca acești proprietari să intre în posesia titlurilor de proprietate pentru terenurile pe care le-au obținut pe calea justiției.
Desigur, întrebarea care se pune cu privire la proprietarii privați din Văcărești, în cazul în care nu vor fi expropriati, este: ce se va întâmpla dacă acești oameni vor dori să își exercite dreptul de proprietate asupra terenurilor prin construirea unor imobile? În acest caz, li s-ar îngrădi dreptul de proprietate! Li se va permite să construiască? Atunci cum rămâne cu regimul de arie naturală protejată?
La aceste întrebări nu există un răspuns oficial, în schimb, ministrul mediului a anunțat că, următorul pas va fi acela de a organiza un „apel” cu privire la administrarea Lacului Văcărești.
Acest „apel” este un fel de licitație la care pot participa de-a valma, autorități locale, ONG-uri și chiar firme private.
Participanții trebuie să vină cu un plan de administrare a ariei naturale protejate Văcărești care să includă și sursele de finanțare pentru amenajarea și întreținerea parcului.
Până în toamnă, am putea avea un administrator al parcului, după cum declara ministrul mediului.
Mai pe românește, după ce a tergiversat patru ani declararea Văcăreștiului ca arie naturală protejată, Ministerul Mediului vrea să scape de răspunderea amenajării și administrării viitorului parc, evident și de cheltuielile pe care le implică, și să le paseze poate Primăriei Capitalei, poate Primăriei Sectorului 4 sau, de ce nu, unor privați, fie că este vorba despre firme, fie că este vorba despre ONG-uri.
Cum cele două autorități locale pomenite nu prea au bani pentru a investi în amenajarea parcului natural Văcărești, este foarte probabil ca licitația pentru administrarea acestuia să fie câștigată de firme private, care vor investi în amenajare, apoi, vor pune un gard și vor percepe taxe de la cei care vor dori să se relaxeze în mijlocul naturii.
Oare la asta ne-am gândit când am susținut inițiativa declarării Lacului Văcărești ca arie naturală protejată?
Sincer, eu aș fi preferat ca Lacul Vacaresti să rămână în administrarea Ministerului Mediului, care să folosească bani din Fondul de Mediu pentru amenajarea parcului, astfel încât acesta să rămână deschis tuturor bucureștenilor, chiar și acelora care au bani mai puțini.