Program special la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
Articol de Marga Tudor, 16 mai 2016, 06:32
Muzeul Satului aniversează 80 de ani de la înființare. Săptămâna aceasta vor fi organizate mai multe manifestări.
Astăzi va fi marcată Ziua costumului național. Programul va cuprinde și prezentări de carte, un târg al meșterilor populari, teatru ambulant și ateliere de creație meșteșugărească.
La Palatul Cotroceni, muzeului îi va fi conferită de către președintele Klaus Iohannis, medalia Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer.
Mâine va fi organizat un program dedicat ctitorilor Muzeului Satului, la care participă maestrul Gheorghe Zamfir, Tulnicãresele din Apuseni, Corul bãrbãtesc Bosanci, Fetele de la Cãpâlna, Babele de la Bilca, Cãlușul din Olt, ansamblurile folclorice Țara Vrancei și Junii Cetãții Rupea. Publicul este așteptat la un recital susținut de maestrul jazzului Harry Tavitian.
Miercuri, de Ziua internaționalã a muzeelor, Ziua prietenilor va fi sãrbãtoritã, pe ritmuri de cântec și joc tradițional, cu Grupul Kymata al Uniunii Grecilor din România, Ansamblul folcloric Csanka Torony – Tomești, Harghita, rapsodul popular Ion Crețeanu și Ansamblul folcloric Doina Oltului, Slatina.
În cadrul expoziției „Cultura româneascã întâlnește culturile lumii”, realizatã în parteneriat cu misiunile diplomatice în România, vor fi expuse machete de case și alte construcții tradiționale din Algeria, Federația Rusã, Grecia, Indonezia, Qatar, România, Spania, SUA, Thailanda, Turcia și Ungaria. Expoziția va fi un itinerariu prin lume, o cãlãtorie imaginarã prin țãri cu care muzeul a colaborat de-a lungul timpului. Vor fi prezente la eveniment, cu standuri de promovare turisticã și culturalã și alte țãri colaboratoare.
Joi, Muzeul Satului va gãzdui un program variat care cuprinde un târg, ateliere interactive, lansare de carte, concursuri și momente coregrafice.
Vineri, primarii din satele de proveniențã ale monumentelor din Muzeul Satului invitã publicul la o întâlnire cu tradițiile specifice locului. Expozițiile de fotografii, documente și oameni ai satului din șanț – jud.Bistrița-Nãsãud și Nereju – jud.Vrancea completeazã programul.
Sâmbãtã, Asociația Cele mai frumoase sate din România va organiza conferința Comorile României, în cadrul căreia vor fi acordate premiile AFSR Gospodarii Satului Românesc 2016 și vor fi desemnate Ansamblurile Folclorice ale României 2016.
În aceeași zi, se va deschide cea de-a V-a ediție a Festivalului Culturii Thailandeze, eveniment organizat în colaborare cu Ambasada Regatului Thailandei în România ce va cuprinde un spectacol de muzicã și dans specific, ateliere meșteșugãrești și gastronomie tradiționalã.
Muzeul Satului participă și anul acesta la programul european Noaptea Muzeelor, Satul Nou – Sectorul Nou urmând a fi deschis pânã la ora 22.00.
Duminicã, în fața publicului vor fi Muzica Reprezentativã a Armatei, grupuri și ansambluri etnice și soliști de muzicã popularã Ștefania Rareș, Maria Butaciu, Aneta Stan, Gheorge Turda, Dumitru Zamfira, Gelu Voicu și Taraful, și Fluierașii de la Dobrotești – Teleorman.