Prevalența hipertensiunii la populația adultă din România se află pe o pantă ascendentă
Articol de , 17 mai 2016, 15:05
Prevalența hipertensiunii la populația adultă din România se află pe o pantă ascendentă, potrivit rezultatelor interimare ale celui mai recent Studiu Epidemiologic asupra Prevalenței Hipertensiunii Arteriale și a Riscului Cardiovascular în România – SEPHAR III, derulat de către Societatea Română de Hipertensiune.
49.5% dintre românii cu vârste cuprinse între 18 și 80 de ani sunt hipertensivi, conform rezultatelor analizate pentru 86% dintre subiecții înrolați în studiu și prezentate în contextul Zilei Mondiale de luptă împotriva Hipertensiunii.
În București, datele preliminare arată o prevalență a hipertensiunii arteriale peste media națională: 50.6%.
La nivel de regiuni, prevalențe peste media națională s-au înregistrat în regiunea Vest (58.3%), Sud-Vest (53.2%), București-Ilfov (51.9%) și Nord-Vest (50.7%), arată rezultatele preliminare ale SEPHAR III. Pe de altă parte, zone cu o prevalențe mai scăzute sunt: Centru (47.4%), Sud (46.7%), Nord-Est (46.6%), respectiv Sud-Est (44.3%).
Hipertensiunea arterială (HTA) este principalul factor de risc al bolilor cardiovasculare, cauza celui mai ridicat număr de decese, atât pe plan global, cât și în România.
Raportat la impactul pe care îl are din punct de vedere al afecțiunilor cardiovasculare, hipertensiunea arterială este asociată cu 62% din totalul deceselor înregistrate în țara noastră,, care în 2014 s-au ridicat la 254.791.
Apariția hipertensiunii arteriale este, în majoritatea cazurilor, declanșată de factorii dependenți de stilul de viață, care pot fi modificați. De aceea, creșterea gradului de conștientizare a acestei afecțiunii este unul dintre obiectivele de bază în combaterea efectelor HTA la nivel populațional, obiectiv ce este promovat cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hipertensiunii, marcate în fiecare an in data de 17 mai.
Dintre factorii care determină apariția hipertensiunii, se estimează că dieta nesănătoasă este asociată cu aproximativ jumătate din cazuri, în timp ce 30% sunt corelate cu un consum crescut de sare, iar circa 20% dintre cazuri, cu un aport scăzut de potasiu, generat de o cantitate mică de legume și fructe în alimentație, potrivit Ligii Mondiale de Hipertensiune4. Obezitatea, consumul excesiv de alcool, inactivitatea fizică, consumul de tutun sunt de asemenea factori care contribuie la apariția hipertensiunii arteriale.
Prin derularea SEPHAR III, Societatea Română de Hipertensiune și-a propus realizarea evaluării prevalenței HTA si a principalilor factorilor de risc cardiovascular precum si identificarea tendinței lor evolutive, date ce sunt absolute necesare dezvoltării unor strategii naționale de prevenție a bolilor cardiovasculare în România.
Proiectul SEPHAR III s-a desfășurat în două etape:
Etapa 1: București – Ilfov: s-a desfășurat în perioada 16 noiembrie – 23 noiembrie 2015, servind totodată drept etapa pilot a studiului;
Etapa 2: Etapa națională: s-a desfășurat în perioada 15 februarie – 25 aprilie 2016.
În total au fost înrolați 2065 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 80 de ani, ce au fost anterior selectatați aleatoriu printr-un procedeu de eșantionare proporțional multistratificată de la nivelul întregii țări.