Casele capcană din București
Articol de Mircea Apostolescu, 19 mai 2016, 11:30
Pe străzile din centrul Bucureștiului, pe Batiștei, pe Brezoianu, pe Dinicu Golescu pe calea Griviței, pe General Dona, pe Transilvaniei, pe Buzești-Berzei, pe General Berthelot si în multe alte zone, întâlnești case „capcană”. Trecem zilnic pe lângă ele si ne-am obisnuit intr-atât cu ferestrele sparte, cu zidurile de pe care se desprinde tencuiala sau care stau să cadă, cu balconele care spanzura peste trotuare, abia tinandu-se în câte o armătura ruginită, cu vegetația care crește, uneori chiar luxuriant, pe zidurile si în interiorul acestor imobile, încât nici nu mai băgăm în seamă pericolul.
Acum, că vine căldura, vom strâmba puțin din nas din cauza mirosurilor de gunoi în fermentatie si de urină care izbucnesc din unele dintre aceste ruine, fiindcă vecinii si trecătorii profită de starea lor pentru a mai arunca câte o pungă de gunoi, iar bețivii și oamenii străzii le folosesc drept latrine. Dar, nici o autoritate sanitară nu se va sesiza cu privire la focarele de infecție pe care astfel de ruine le reprezintă.
Unii dintre proprietarii caselor „capcană” au pus pe ziduri inscripții de avertizare de tipul:„ATENTIE! Cade Tencuiala!” ca si cum anunțul ar pune în siguranță pietonii care trec pe lângă imobilul respectiv.
Sunt si proprietari care au îngrădit cu bandă de semnalizare sau pur si simplu cu sfoară niste perimetre de sigurantă, pe trotuarele de lângă imobilele lor. Desigur, pietonii sunt în sigurantă, fiindcă nu le cade nimic în cap, dar pot fi loviți de mașini, când ies pe carosabil, pentru a ocoli zona periculoasă.
Alți proprietari de case „capcană” par interesați doar de soarta mașinilor parcate pe trotuare, lângă clădirile respective, deoarece anunță: „Nu parcați! Cade tencuiala!” Pietonii? Treaba lor, să se descurce…
Cum s-a ajuns în această situație, în care case frumoase, din centrul orașului, au fost lăsate să se ruineze? Din cauza unor legi schioape si aplicate strâmb, s-a ajuns aici!
Astfel prin legea retrocedării imobilelor confiscate de către regimul comunist nu a fost prevăzută si obligatia proprietarilor de a-si repara si intretine casele retrocedate.
De altfel, nici în alte reglementări legislative nu se prevăd sancțiuni aspre pentru proprietarii care îsi lasă casele să se ruineze.
Asa se face că multi proprietari lasă casele vechi să se autodemoleze, pentru a construi în locul lor clădiri moderne, cu mai multe etaje, cu destinatie rezidentiala sau de birouri.
Autoritătile locale asistă, oarecum neputincioase, la acest fenomen, pentru că ele pot amenda doar o singură dată un proprietar pentru că nu îsi repară fațada imobilului sau îsi lasă casa în paragină. Asta deoarece lipsa de grijă față de casă este considerată de lege ca o singură contravenție, chiar dacă se întinde pe ani de zile.
Numai dacă o bucată de tencuială se desprinde de pe fațada imobilului sau părti constructive întregi din acesta se prăbușesc, poate fi antrenată răspunderea penală a proprietarului, dacă o persoană a fost rănită ori si-a pierdut viața. Răspunderea civilă a proprietarului survine ori de câte ori părti din constructia sa au adus daune altor persoane, fie că este vorba despre distrugerea unor bunuri ale acestora fie că e vorba despre afectarea sănătătii, integrității corporale sau vietii persoanelor respective.
Așadar, ca deobicei, trebuie, probabil, ca, mai întâi, să se întâmple o nenorocire, cineva să fie ucis, pentru ca cei în drept să modifice legislatia, inăsprind măsurile care pot fi luate împotriva acelora care îsi lasă imobilele să devină adevărate pericole publice.