Îngrijirile paliative în România
Articol de , 19 mai 2016, 13:06
Fundația HOSPICE Casa Speranței propune Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate ca din 2017 să includă în sistemul de acreditare a spitalelor, evaluarea furnizorilor de îngrijiri paliative.
Principalul beneficiu adus de acest sistem de evaluare este al pacientului cu cancer sau altă boală cronică progresivă și incurabilă, care odată internat sau vizitat la domiciliu de un serviciu acreditat, va primi îngrijiri paliative de la o echipă multidisciplinară ce va răspunde tuturor nevoilor sale: fizice dar și emoționale, sociale, spirituale.
Pentru furnizorii de îngrijiri paliative procesul de pregătire pentru obținerea acreditării va duce atât la adoptarea unui set de instrumente pentru evaluarea complexă a nevoilor și simptomelor pacientului, cât și la un proces de învățare pentru membrii echipei de paliatie.
Aceasta va include obligatoriu: medic, asistent medical, asistent social, psiholog, infirmier, îngrijitor și dacă se poate – terapeut, coordonator de asistentă spirituală, dietetician, farmacist, voluntari.
Îngrijirea paliativă îmbunătățește calitatea vieții pacienților și familiilor care se confruntă cu o boală incurabilă, prin prevenirea și înlăturarea suferinței, prin identificarea precoce, evaluarea corectă și tratamentul durerii și al altor probleme fizice, psiho-sociale și spirituale.