Palatul Parlamentului va fi luminat în violet pentru a crește gradul de conștientizare asupra bolilor inflamatorii intestinale
Articol de , 19 mai 2016, 12:08
Palatul Parlamentului din București va fi iluminat în violet în aceasta seara între orele 21.00 și 24.00 cu ocazia Zilei Internaționale a luptei împotriva Bolilor Intestinale.
În România sunt aproximativ 10.000 de pacienţi diagnosticaţi cu boală Crohn sau colită ulcerativă, dintre care peste 1.500 sunt înregistraţi în Registrele Naţionale.
Pe 19 mai este marcată în întreaga lume ”Ziua Internațională a luptei împotriva Bolilor Intestinale”.
In cadrul campaniei globale din 2016, dedicată acestei zile, vor fi iluminate în culoarea violet clădiri reprezentative sau simboluri din întreaga lume: Cascada Niagara, Turnul din Pisa, Statuia Micii Sirene din Copenhaga, Coloseum din Roma.
Asociația Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR) s-a aliniat acestei campanii, iar clădirea Palatului Parlamentului din București va fi iluminată în violet în seara zilei de 19 mai, între orele 21.00 și 24.00 – ca modalitate de a crește gradul de conștientizare a populației asupra acestor afecțiuni.
Deși bolile inflamatorii intestinale pot apărea la orice vârstă, cele mai multe cazuri se înregistrează la persoanele tinere, cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani.
Bolile inflamatorii intestinale (BII), din care fac parte boala Crohn şi rectocolita ulcero-hemoragică (colita ulcerativă), sunt tulburări gastro-intestinale cronice care se manifestă prin dureri abdominale, diaree, incontinenţă, pierdere în greutate, oboseală. Au impact asupra vieții personale a pacienţilor, dar se răsfrâng atât asupra asupra vieţii lor profesionale şi a capacităţii de a munci, cât şi asupra relaţiilor sociale. În final, pacientul devine o povară pentru sistemul de sănătate şi întreaga societate.
La nivel european, statisticile arată că 10% dintre pacienţii cu BII sunt şomeri, iar cei care muncesc au, în general, între 3 şi 6 săptămâni concediu medical pe an.
Netratate și necontrolate, bolile inflamatorii intestinale evoluează cu complicații.
Cu o diagnosticare corectă şi un tratament adecvat, pacienţii pot avea o viaţă normală.