Maria Olaru: ’’Olimpismul promovează toleranţa şi înţelegerea între oameni”
Articol de Sabina Lapadatescu, 20 mai 2016, 07:30
Destui români au văzut-o pe Maria Olaru la televizor… Cu toate acestea, puţini dintre noi ar recunoaşte-o prin comparaţie cu trecutul…
Sunt repere pe care orice femeie le apreciază; Maria Olaru se distinge, printre altele, cu propria-i referinţă la tunsoarea pe care a popularizat-o Prinţesa Diana. Tact, gust (culorile preferate: negru, gri, albastru şi roşu), fără ceva frapant pentru sine şi pentru opinia publică, un fel de ilustrare a principiului budist ”Nu există cărare către fericire”. Fericirea este cărarea; drept dovadă, cu firea discretă şi încrezătoare în instinct, a ţinut departe de lumea dezlănţuită a presei relaţia cu un tânăr politician, soţ după ce devenise tatăl copilului ei…
Maria Olaru descoperise gimnastica la vârsta de 6 ani – în oraşul natal Fălticeni; peste alt an, avea să înceapă gimnastica de performanţă la CSS Cetate Deva. În 1993 era promovată în lotul de senioare; deşi făcuse faţă cerinţelor de pregătire, staff-ul tehnic a decis ca ea să fie transferată, din nou, la clubul Cetate Deva (în aceeaşi incintă cu lotul olimpic), deoarece vârsta sportivei se dovedise a fi prea mică.
În 1996, a intrat în lotul olimpic de junioare. Campionatele Europene din Anglia (Birmingham) i-au adus locul întâi la sărituri.
O poveste se referă la călătoriile sale prin Japonia; unul dintre fanii care trăiesc în „Ţara de la originea soarelui” i-ar fi propus… căsătoria; Maria Olaru împlinise doar 15 ani… Japonezii au venit pe parte de televiziune, au văzut şi au plecat doar cu imagini…
Revenită la Deva, s-a alăturat lotului olimpic de senioare. De altfel, începând cu 1998, Maria Olaru a fost prezentă la competiţiile de mare anvergură, câştigând medalia de aur cu echipa şi cea de argint la sărituri – Campionatele Europene din Rusia (Sankt Petersburg).
Citește AICI întreaga poveste a Mariei Olaru