Prezentarea filmului ”Robinson Crusoe”
Articol de , 21 mai 2016, 12:55
Pentru că suntem deja în weekend şi poate vă tentează o ieşire la cinema cu întreaga familie, ne oprim la un film potrivit pentru aşa ceva: animaţia franco-belgiană „Robinson Crusoe”, apreciată deja de public din moment ce, deşi rulează de trei săptămâni, încă mai are proiecţii zilnice la toate cinematografele de mall, iar mâine şi poimâine şi la Cinema Elvira Popescu.
Chiar dacă aveți impresia că ştiţi deja povestea scrisă de Daniel Defoe, merită să vedeţi această variantă de ecranizare, care e mai curând un fel de fabulă ce respectă liniile generale ale cărţii. Personajul principal este papagalul Mak, care ia locul negrului Vineri şi este numit de personajul titular „Marţi”. El locuieşte, împreună cu prietenii săi – tapirul Rosie, ţapul miop Zottel, cameleonul Carmelo, pasărea Kiki, porcul ţepos Epi şi alţii – pe o minusculă insulă de la tropice cu destule stânci şi nu prea multă vegetaţie. Chiar şi aşa, locul poate fi numit un paradis pentru că aproape lipsesc duşmanii naturali.
După o furtună violentă, Mak şi prietenii lui se trezesc faţă în faţă cu două creaturi ciudate, Robinson Crusoe şi câinele său, care ies ca singuri supravieţuitori din nava ruptă în două de stânci. Papagalul îşi dă seama că străinul eşuat pe plajă e biletul lui de plecare de pe insulă pentru a pleca să exploreze lumi noi, a căror existenţă dincolo de orizont o bănuieşte doar. La rândul său, Crusoe înţelege repede că şansa lui de a supravieţui pe insula aceea este să se împrietenească cu animalele de acolo. Pentru că acestea nu vorbesc limba omului, începutul relaţiei e greu, dar apoi, încet şi sigur, ajung cu toţii să trăiască în armonie, ba chiar construiesc o casă în copac cu toate cele necesare, inclusiv apă curentă, Robinson utilizând o trompetă pe post de robinet.
Viaţa armonioasă durează până când descoperă că au mai existat doi suprevieţuitori: o pisică şi un motan bleg şi laş, dominat şi manipulat de ea, inclusiv sub motivul maternităţii, cele două feline şi urmaşii lor dorindu-şi să pună stăpânire pe insulă şi să-şi răzbune captivitatea de pe vas. În paranteză fie spus: e cunoscut faptul că apariţia pisicilor aduse de oameni pe unele insule tropicale a dus chiar la dispariţia unor specii de păsări.
Între Crusoe şi grupul lui de amici, pe de-o parte, şi armata de pisici, pe de alta, începe o bătălie care îi va face pe primii să descopere care e adevărata forţă a prieteniei. Acesta este şi mesajul principal al frumoasei animaţii „Robinson Crusoe” la a cărei realizare a participat şi românul Sebastian Ciubuca.