Cele mai interesante evenimente din București – 25 mai 2016
Articol de , 25 mai 2016, 12:00
CINEMA
La Cinemateca Eforie, de la ora 19:00, are loc o proiecţie specială, în prezenţa realizatorilor, a premierei „Bacalaureat”, dramă realizată de Cristian Mungiu care a fost distins, Duminica trecută, cu premiul pentru Regie la Festivalul de la Cannes.
Zilele Filmului Indian, din cadrul Festivalului Namaste India, prezintă, de la ora 19:00, la Cinema Elvira Popescu, comedia dramatică de familie „English Vinglish / Off… Engleza asta” regizată de Gauri Shinde ce spune povestea unei femei ajunsă în New York care nu ştie limba engleză şi pe care familia şi societatea o fac să se simtă nesigură. Circumstanţele o fac să-şi depăşească nesiguranţa, să înveţe limba şi să dea lumii o lecţie despre cum poţi deveni un om sigur pe sine.
La Grădina cu filme a Creart din Piaţa Lahovary, de la ora 20:30, începe o seară a scurtmetrajului românesc propusă de Festivalul NexT.
Cinemateca FestCo şi Caravana filmului românesc a programat în această seară, de la ora 21:00, în Parcul „Al I. Cuza”, comedia „Minte-mă frumos” scrisă de Adrian Lustig şi regizată de Iura Luncaşu cu: Andi Vasluianu, Diana Dumitrescu, Antoaneta Zaharia, Gheorghe Ifirm, Marius Damian.
SPECTACOLE
La sala Atelier a Teatrului Naţional Bucureşti, de la ora 20:00, are loc spectacolul de dans contemporan „Pleine Lune”, realizat de coregraful Gigi Căciuleanu în colaborare cu Compania Karma Dance Project din Paris.
Centrul de Teatru Educaţional Replika găzduieşte, de la ora 19:00, spectacolul de teatru „În Cuvintele Tale”, inspirat de poveştile digitale produse în contextul „Agora Culturală @ Biblioteca Ta”, amplu proiect de Digital Storytelling din România care a înglobat peste 1200 de poveşti digitale. Dramaturgia: Peca Ştefan, regia: Radu Apostol, interprete: Mihaela Rădescu şi Katia Pascariu.
MUZICĂ
Evenimente care au loc azi în cadrul Săptămânii Internaţionale a Muzicii Noi.
- La Universitatea de Muzică:
– de la ora 15:00, în Mediateca „Aquarium” volume scrise de prof. univ. Gheorghe Duţică de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi sunt lansate de autor, Viorel Munteanu şi Dan Dediu;
– de la ora 16:00, la sala „Auditorium” Barrie Webb interpretează la trombon „Requiem…ad vitam aeternam” de Cain Katsumi Yokoyama;
– de ora 17:00, la aceeaşi sală susţine un recital cvartetul de coarde Solartis. - Tot de la ora 17:00, la Colegiul Noua Europã, prof. dr. Karol Berger de la Stanford University, SUA susţine conferinţa „Nietzsche versus Wagner, Wagner versus Nietzsche”.
- Concertul serii este susţinut, de la ora 19:00, la Sala Radio, de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Oroşanu şi are în program patru lucrări în primă audiţie absolută: „Cristiane” pentru orchestră de Dan Buciu; „Sonorităţi şi anemone III” – Concert pentru vioară, violoncel şi orchestră de coarde de Ulpiu Vlad – solişti Diana Moş şi Mircea Marian; SymConcertPhony pentru trompetă şi orchestră de Liviu Dănceanu – solist Sergiu Cârstea; Mysterium tremendum II pentru mezzosoprană şi orchestră de Livia Teodorescu-Ciocănea – solistă Antonela Bârnat.
Tot de la ora 19:00, la sala mică a Ateneului Român, începe recitalul sopranei Anne-Marie Condacse care, acompaniată la pian de Diana Spânu-Danilă, lucrări de: Richard Rodgers, Amy Beach, Frank Loesser, Richard Hageman, Clara Edwards, Kurt Weill, John Jacob Niles, Robert Wright, Douglas Moore, Richard Rodgers, David Leisner, Lucy Simon, Z. Randall Stroope.
Trupa RoManouche cântă jazz manouche şi etno-jazz, de la ora 20:00, în Clubul Ţăranului.
Trupa Vama susţine un concert în Hard Rock Cafe Bucureşti, începând cu ora 21:30.
Singura trupă de tribut Iron Maiden, Diamond Beast, cu o componenţă feminină integrală, dă un concert la Berăria H, de la ora 22:30.
FESTIVAL
Cu ocazia „Zilei Internaţională a Africii” (25 mai), Asociaţia Ikhaya Drum şi partenerii săi organizează „Festivalul Zilele Africii”, la Casa de Cultură a Studenţilor şi în Parcul Venus de lângă Opera Naţională. Manifestarea îşi propune ca până pe 28 mai să aducă aproape de publicul larg, muzica şi alte forme de artă tradiţională africană. Pe lângă expoziţii deschise pe întreaga perioadă, programul primei zile cuprinde:
– de la ora 16:00, Ziua Internaţională a Africii – Deschiderea oficială a Festivalului;
– de la ora 17:00, Biblioteca Vie;
– de la ora 18:00, Atelier educaţie interculturală-focus Africa;
– de la ora 21:00, Concert Ikhaya Band.
EXPOZIŢIE
La Institutul Cultural Român, de la ora 18:00, are loc vernisajul expoziţiei retrospective „Romanian Design Week Classics” (RDW), care reuneşte, până pe 8 iulie, proiecte din domeniile arhitectură, design de produs, fashion şi grafic design, create de Atelier Mass, Dragoş Motica, Ioana Ciolacu şi Paul Dersidan pentru cele patru ediţii RDW.
CARTE
Părintele diacon Adrian Sorin Mihalache prezintă, de la ora 18:00, la Librăria Sophia, cartea „Singurătatea” de Olga Krasnikova.
CONFERINŢE, DEZBATERI
De la ora 17:00, la Impact Hub Bucharest din Strada Halelor nr. 5, Friedrich-Ebert-Stiftung România organizează dezbaterea „Dincolo de Panama Papers – cum să realizăm justiţia globală”, ce face parte din seria de evenimente România Sustenabilă şi care îl are ca invitat pe Thomas Pogge, profesor de filosofie şi relaţii internaţionale la Yale University.
Raluca Stratulat, violonistă şi profesoară la Colegiul Naţional de Muzică „George Enescu” susţine conferinţa „Orfeu versus muzicianul modern”, de la ora 17:30, în Galeria de Artă Europeană a Muzeului Naţional de Artă al României. Evenimentul are ca punct de plecare pictura lui Gustav Klimt „Orfeu şi Euridice”, expusă acolo temporar.