De ce sa fii si mama si mamica sau si tata si tatic?
Articol de Ioana Brusten, 29 mai 2016, 09:00
Ne iubim copiii si ne place sa le aratam asta: sa stam cu ei, sa-i imbratisam, sa-i alintam, sa le facem cadouri, sa-i vedem cum zambesc si infloresc sub ochii nostri.
Toate bune si frumoase, daca tragem linia corect intre dragoste si rasfat excesiv. Pentru ca nu ne dorim sa crestem un domn Goe.
Cum ne definim noi, parintii, si rolul nostru in viata copiilor?
Ne explica Claudia Jimeno Beltran, expert in comunicare relationala si dezvoltare personala.
Noi avem 2 functii: mama-mamica si tata-tatic.
Functiile mamica si tatic sunt functiile gratifiante, cele care rasfata, care spun „da”, care ofera o ciocolata in plus, mai mult timp de joaca pe tableta, sau la desene animate.
Cand copilul primeste suficienta “mamica” si “tatic”, se simte iubit, acceptat, recunoscut. Este o functie foarte importanta pentru dezvoltarea lui.
Mama si tata sunt functiile educative frustrante, cele care cer, au exigente, cele care vor spune „nu”. Este o frustrare sanatoasa pentru copil, daca este data cu masura, il va invata sa-si dezvolte propria autonomie si siguranta de sine.
Cadrul dezvoltarii copilului il stabileste fiecare parinte in parte, iar regulile si cerintele vor face ca relatia dintre ei sa fie fiabila; copilul va sti ca se poate baza pe parintele lui la nevoie, sau in diferite situatii conflictuale.
Asadar, si refuzurile, limitele si exigentele au rolul lor in dezvoltarea copiilor, si contrar asteptarilor, nu ii deranjeaza!