Absolvenții de gimnaziu pot opta pentru învățământul profesional
Articol de cristina.toma, 31 mai 2016, 16:31
Pe lângă studiile liceale, absolvenții claselor a opta au și posibilitatea de a se înscrie în învățământul profesional, imediat după absolvirea gimnaziului și susținerea testelor naționale.
Învăţământul profesional cu durata de 3 ani este o nouă rută de educaţie şi pregătire practică, care oferă absolvenţilor de clasa a VIII-a posibilitatea de dobândire a unei calificări profesionale; acesta este primul pas care trebuie urmat de toţi cei care doresc să ajungă să lucreze în meseria dorită.
Alegerea meseriei şi, ca atare, a calificării, este bine să fie făcută ţinând cont de abilităţile pe care elevul le are deja, nativ, precum şi de afinităţile sale pentru un anumit domeniu.
Învăţământul profesional este organizat ca învățământ cu frecvență, cursuri de zi. Pot opta pentru înscriere și elevii din învățământul special care finalizează studiile secundare inferioare.
Cursurile se finalizează cu examen de certificare nivel 3, calificare recunoscută atât în țară cât și în Uniunea Europeană.
Elevii care optează să se înscrie în învățământul profesional cu durata de trei ani mai au și alte avantaje: elevii beneficiază de susținere financiară prin „Bursa Profesională” de 200 lei pe lună și, de asemenea, pot beneficia de stimulente și alte forme de sprijin acordate de partenerul de practică, conform contractului cu acesta.
Pentru anul școlar 2016-2017, înscrierea în învățământul profesional de desfășoară în trei etape: înscrierea candidaților, proba suplimentară de admitere dacă numărul candidaților este mai mare decât numărul de locuri oferite de unitatea școlară și afisarea rezultatelor.
Înscrierea candidaţilor în vederea admiterii se face la unitatea de învăţământ care are ofertă educaţională pentru învăţământul profesional cu durata de 3 ani, pe baza opţiunilor candidatului pentru una sau mai multe calificări profesionale existente în oferta şcolii; înscrierea se realizează pe baza fişei de înscriere, eliberată de unitatea gimnazială; pentru fiecare elev se eliberează o singură fişă pentru fiecare etapă din calendarul admiterii.
De asemenea, elevii care vor dori să se înscrie în învățământul profesional dar vor alege o școală cu profil tehnic particular și nu una din sistemul Ministerului Educației trebuie să se intereseze mai întâi dacă această școală profesională pe care au ales-o este acreditată.
Detalii despre unitățile care au și învățământ profesional cu durata de trei ani puteți găsi și în Broșura de admitere în învățământul liceal și învățământul profesional pentru anul școlar 2016-2917 care este afișată pe site-ul Inspectoratului Școlar al Capitalei.