Procurorii vor cerceta ELCEN! Criza de la RADET se adâncește!
Articol de Mircea Apostolescu, 1 iunie 2016, 09:05
Corpul de Control al premierului a anunțat că, în urma verificărilor efectuate la Electrocentrale București S.A. (ELCEN), a decis să sesizeze Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PIICCJ) pentru cercetarea posibilelor fapte de natură penală descoperite.
Potrivit Sintezei Raportului de Control, publicată pe site-ul control.gov.ro, cheltuielile ELCEN cu personalul au fost de aproape 1,1 miliarde, iar valoarea totală a sporurilor, primelor și a altor bonificații oferite personalului din cadrul Sucursalei Electrocentrale București a fost de aproape 300 de milioane de lei, în perioada 2009-2014.
Corpul de Control al premierului a mai constatat și cumpărarea de licențe software, în valoare de circa 1 milion de lei, fără analiza temeinică a necesarului de produse software și a compatibilității acestora cu echipamentele hardware pe care ELCEN le deținea și folosea.
Tot raportul Corpului de Control vorbește despre pierderile financiare provocate ELCEN de nefuncționarea centralei cu ciclu combinat din cadrul CET București Vest, între septembrie 2014 și martie 2015.
Alte nereguli țin de contractele încheiate de către ELCEN, între 2009-2014, cu o societate comercială din Balș, județul Olt, contracte în valoare totală de peste 2 milioane de lei.
Între timp, tot ELCEN plătește aproape 4 milioane de lei unui executor judecătoresc, pentru a recupera o parte din datoria RADET.
În acest moment, regia de termoficare este cu conturile blocate în proporție de 100% de către ELCEN, de circa două luni si jumătate. Din această cauză, deși perioada de revizie a instalațiilor, în care ar fi trebuit reparate și peticite conductele vechi prin care se distribuie agentul termic, a început de la 1 aprilie, echipele de intervenție ale RADET nu au putut face mai nimic.
Am găsit o astfel de echipă în spatele blocurilor din zona Unirii. Muncitorii se chinuiau să repare o conductă magistrală de distribuție a apei calde. Alimentarea era oprită pentru câteva zeci de blocuri. Cei din echipa de intervenție se plângeau că le lipsesc sculele de bază, electrozii pentru sudură și chiar mănușile de protecție. Chiar și motorina pentru a ajunge la locul avariei este o problemă, se plângeau oamenii. Mi-au spus că ”au făcut chetă”, muncitori, maiștri și ingineri, deopotrivă, pentru a cumpăra cele necesare pentru această intervenție din zona Unirii, pentru a nu ține locatarii de pe Bulevardele Dimitrie Cantemir, Tineretului și Unirii fără apă caldă prea multă vreme.
Muncitorii, maistrul și inginerul din echipă mi-au mai spus că, dacă banii pentru reparații nu vin foarte repede, la iarnă, sigur țevile vor cădea și, atunci, reparațiile vor fi mult mai dificile, vor dura mai mult și vor afecta cvartale întregi de blocuri sau cartiere, fiindcă instalația va fi sub presiune, adică plină cu apă fierbinte.
Dincolo de ce spuneau muncitorii, am văzut cu ochii mei cum se chinuiau să scoată apa fierbinte dintr-un canal cu ajutorul unui compresor astmatic și a unor furtune cârpite la fiecare metru cu roluri făcute din bețe sau din ce mai găseau la îndemână. Numai după evacuarea apei fierbinți, muncitorii puteau intra în canal, pentru a suda conducta cu un diametru de 30-40 de centimetri.
Desigur, acum e vară, cu toții ne dorim răcoare, poate și un suc rece. Visăm la o vacanță pe malul mării… Să nu uităm, însă, că, dacă factorii responsabili nu se implică, acum, în rezolvarea crizei de la RADET, la iarnă ne va fi frig, nu afară, ci în apartamente!