Ciao Bucarest…
Articol de cristina.toma, 2 iunie 2016, 08:18
„Ciao Bucarest. Influențe italiene urbane în Bucuresti” este expoziția care s-a deschis astăzi la Muzeul Național de Artă al României de către Ambasada Italiei la București și care poate fi vizitată de acum încolo timp de două luni.
Expoziția cuprinde fotografii ale unor clădiri din București, unele proprietăți pe care statul italian le deține în București și care se integrează perfect în peisajul urban și contribuie la patrimoniul vechi al orașului. Acestea fie sunt clădri cu diverse destinații precum Biserica Italiană, Reședința Ambasadorului Italiei la București ori fosta Școală Italiană dar și Parcul Nicolae Iorga.
Însă în aceste fotografii regăsim și multe clădiri bucureștene ale căror arhitectură este influențată de cea italiană. De fapt influența italiană în arhitectura bucureșteană a cunoscut două etape: clasică în secolul al XIX-lea și începutul secoluluji XX și rațională în perioada interbelică. Influențele clasice fac apel la lumea antică prin trăsături convenționale precum coloane, frontoane sau elemente sculpturale dar și planuri și fațade simetrice. În această categorie intră clădiri precum Palatul Mogoșoaia, Palatul Românit care adăpostește Muzeul Colecțiilor de Artă, Palatul Stirbey aflat pe Calea Victoriei, Palatul Ghica Tei, aflat pe maul lacului Plumbuita, Universitatea București, Casa Scarlat Kretzulescu care a adăpostit înainte Muzeul Național al Literaturii Române, Casa Marghiloman ce adăpostește astăzi Ambasada Franței, Muzeul Theodor Aman, Palatul Venețian vis-a vis de parcul Luigi CAzzavilan și aflat într-o stare deplorabilă de degradare în prezent.
Influențele raționale prefațează stilul funcțional specific arhitecturii totalitare transportat din Italia anilor ’20-’40. Liniile moderniste sunt reduse la esența uneori cu accente art-deco, menținându-se totuși o abordare neoclasică monumentală cu evidențierea accentelor verticale care simbolizează puterea instituțională.
În această categorie regăsim clădiri ca Școala Superioară de Război, aflată pe Dealul Cotrocenilor, Palatul UGIR, din apropierea Pieței Romane, Palatul Căilor Ferate ce adăpotește acum Ministerul Transporturilor, Palatul Victoria, Gara Regală Băneasa, actualul sediu al Academiei Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu Sisesti”, Ministerul Afacerilor Externe.
Toate aceste clădiri au fost proiectate atât de arhitecți români cât și italieni.
Expoziția și fotografiile ce ne spun povestea influențelor italiene asupra arhitecturii bucureștene de-a lungul timpului poartă semnătura în privința concepției lui Radu Cristian, care de 10 ani scrie articole despre arhitectura Bucureștiului – invitat de multe ori în studioul București FM – și a arhitectului Dinu-Alexandru Popescu. Fotografiile au fost realizate de către artiștii fotografi Andrei Tudoran și Lucian Bărăitaru.
Despre clădirile prezentate în fotografii cei interesați pot află mai multe și de pe site-ul www.ciaobucarest.ro