Țânțarii – un factor de disconfort pentru oameni și animale
Articol de , 2 iunie 2016, 14:10
Asemenea marilor aglomerări urbane, municipiul Bucureşti creează condiţii favorabile
dezvoltării ţânţarilor.
Din cauza lipsei de contract cu administratia locală, desi in această perioadă ar fi trebuit făcută a doua serie de tratamente impotriva acestora, dezinsectia nu a avut loc in acest an.
Tânţarii sunt un factor de disconfort atât pentru populaţie cât şi pentru animale.
Ei sunt vectori pentru agenţi patogeni care produc boli cum ar fi: malaria, febra galbenă, denga, filarioza, şi nu în ultimul rând – meningoencefalita cu virus West Nile.
Salba de lacuri din Bucureşti şi din jurul acestuia, subsolurile inundate din cadrul unor imobile de locuit sau unde îşi desfăşoară activitatea societăţile comerciale, a reţelelor edilitare (canalizare), baltirile permanente sau ocazionale, ajută la dezvoltarea larvelor de ţânţari.
Vegetaţia bogată din parcuri şi zone verzi constituie un loc de adăpostire a adulţilor în perioadele foarte calde.
Aceasta implică supravegherea continuă a populatiilor de tântari si aplicarea
permanentă a măsurilor de combatere si de limitare a dezvoltării acestora, prin utilizarea de produse biocide de ultimă generatie.
De ce sunt necesare tratamente împotriva țânțarilor?
Aceştia au un rol important în transmiterea unor boli importante pentru om şi animale: malaria, meningoencefalita cu virus West Nile, arboviroze.
Creează un mare disconfort care duce la stare de stres, reducerea capacităţii de muncă.
Tratamentul impotriva ţânţarilor este o sarcină publică, are un caracter social, acesta efectuându-se pe întreaga suprafaţă a unei localităţi.
De ce sunt necesare mai multe treceri în combaterea ţânţarilor?
Tratamentele de combatere a ţânţarilor, oriunde în lume au caracter susţinut şi permanent; se efectuează tratamente de intretinere a rezultatelor obtinute prin tratamente soc de stingere a focarelor.
Ce măsuri de protecţie individuală pot fi luate, pentru a ne proteja de înţepăturile ţânţarilor?
Aplicarea de soluţii pe părţile expuse ale corpului, soluţii care îndepărtează ţânţarii, amplasarea de plase de protecţie la ferestre, usi de acces, pentru a împiedica pătrunderea ţânţarilor, purtarea de îmbrăcăminte adecvată (bluză cu mânecă lungă sau pantaloni lungi, la ieşirea pentru plimbări în locuri cu ţânţari.