Ascultă Radio București FM Live

VIDEO: Uniunea Europeană spune că investițiile în regenerabile nu mai sunt la modă

Articol de , 3 iunie 2016, 13:18

Nu mai putin de 329 de miliarde de dolari ai fost investiti anul trecut in intreaga lume pentru construirea de noi capacitati de productie de electricitate din surse regenerabile scrie agentia Bloomberg.

 Asftel, capacitatea totală de producere de energie din surse regenerabile a ajuns la 1,85 TerraWati, mai scrie Boolberg care citeaza un raport publicat de de REN 21, o coaliție internațională care regrupează guverne, asociații profesionale din domeniul energiilor regenerabile și instituții financiare.

Ne amintim ca acum cativa ani si Romania era cuprinsa de febra investitiilor in sursele regenerabile, dar in prezent subiectul a disparut de pe prima pagina a presei.

Nu ne mai intereseaza energia „curata”?

In primul rand nu mai avem interesul sa ne intereseze.

Uniunea Europeana si-a fixat drept obiectiv ca pana in anul 2020, 20% din energia electrica produsa sa fie din surse regenerabile.

Ministerul roman al economiei a anuntat ca in 2013 si 2014 deja ponderea totala ale consumului de energie din surse regenerabile în consumul total brut de energie al tarii a fost de 25%, si respectiv 26%.

Capacitatea totala de producere de electricitate in Romania este de circa 23.000 de MW.

Conform ANRE, in Romania in prezent functioneaza centrale eoliene, solare, biomasa si microhidrocentrale  in capacitate totala de  circa 5000 de MW.

Deci un am depasit tinta de o cincime pe care ne-am asumat-o odata cu restul UE.

In plus, nu mai sunt bani in UE pentru energiile regenerabile

Energiile regenerabile nu sunt mai economice?

Sunt mai curate si sunt inmepuizabile, si din cauza asta sunt mai profitabile pentru viitorul omenirii pe termen lung, dar nu sunt mai economice.

Conform unei statistici franceze u1 Megawattora (MWh) de energie nucleara costa 50 de Euro, un MWh de energie hidraulica costa maxim 20 euro,  un MWH de energie in ternocentrale costa intre 70 si 100 euro/MWh, in timp ce un MWh de energie eoliana terestra costa 82 de euro, iar un MWh de energie fotovoltaica costa minim 230 de euro, daca nu chiar 370 de euro in instalatii mici.

Ani intregi guvernele europene au finantat energiile regenerabile impunand furnizorilor sa aiba o cota minima de energii scumpe in mix-ul de energie pe care il vand consumatorilor.

Deci consumatorii, inclusiv cei casniuci, platesc mai mult ca sa subventioneze solarele si eolienele.

Dar in conditii de criza prelungita, care duce la scaderea veniturilor,  nu poti sa fortezi mult timp consumatorii sa plateasca pentru ecologie.

Daca economiile europene vor reincepe sa creasca rapid si constant, si la fel si veniturile populatiei, probabil ca elanul va reveni.

Europenii nu mai iubesc energiile regenerabile?

Nu le mai iubesc la fel de mult ca acum cativa ani.

Bloomberg spune ca intre 2014 si 2015 investițiile în regenerabile în Europa au scăzut cu 21%, până la 48 de miliarde de dolari.

Apoi, daca anul trecut pretul petrolului, si al gazelor naturale, pret care este legat de petrol, s-au prabusit, guvernele nu mai au motive sa nu revina la sursele clasice de energie ca sa scada povara financiara asupra consumatorilor si asupra bugetelor de stat.

Apoi se mai pune si problema spatiului disponibil.

In Europa nu prea mai exista spatiu pentru parcurile eoliene si solare.

Elanul formidabil de acum cativa ani de construire de parcuri eoliene in Dobrogea, pentru ca Dobrogea,  a ramas una din putinele regiuni ale UE cu densitate mica de localitati si de populatie si cu terenuri relativ ieftine.

Parcul eolian de la Fantanele-Cogealac, are o 240 de turbine, cu o capacitate instalata de 600 de MW, dar ocupa o suprafata de 72 de kilometri patrati.

Imens, la preturile la care se vand, sau se inchiriaza, terenurile agricole in UE.

Asta este una din explicatii de ce solarul si eolianul cunosc un avant atat de mare in tarile in curs de dezvoltare, sau in SUA.

Tarile in curs de dezvoltare  investesc mai mult in regenerabile?

Ritmul de crestere a investitiilor a fost de 58% intr-un an in Orientul Mijlociu si Africa, de exemplu.

Nu este de mirare ca cea mai mare centrala solara din lume se va construi in Maroc: acolo, in mijlocul desertului, terenul nu costa nimic si, in plus, soarele este prezent practic 365 de zile pe an, ceea ce inseamna ca o centrala solara sau fotovoltaica va fi mult mai rentabila decat daca at fi instalata in Germania, sa zicem.

Europa Occidentala, de exemplu, nu mai are spatiu disponibil pentru eoliene decat in largul marii, dar un MWh de electricitate produsa prin eoliene instalate pe mare costa 220 de euro, de peste 4 ori mai mult decat in centralele nucleare.

In plus, regenerabilele sunt foarte iubite de tarile care au consum foarte mare de energie si surse putine.

China este cel mai mare investitor mondial in energie verde din doua motive foarte simple: depinde enorm de importurile de gaze si petrol si are mare nevoie de energie in colturile cele mai indepartate ale tarii.

Este mai rentabil sa fabrici energie electrica eoliana in Tibet, decat sa faci o linie de transport de electricitate de 3000 de kilometri din Shanghai, sa zicem, pana in Tibet, sau decat sa aduci o conducta de gaze pana inTibet sa construiesti o acolo o termocentrala.

 

Ce se intampla cu Laserul de la Magurele
Strada de Business luni, 25 februarie 2019, 16:14

Ce se intampla cu Laserul de la Magurele

Super-laserul ELI – NP se apropie de inaugurare, dar asta nu inseamna ca toate vestile care vin de la Magurele sunt bune. La sfarsitul anului...

Ce se intampla cu Laserul de la Magurele
Romania exporta prea putin in afara UE
Strada de Business vineri, 22 februarie 2019, 16:14

Romania exporta prea putin in afara UE

36 de milioane de locuri de munca din Uniunea Europeana depind de exporturile catre tari din afara spatiului comunitar, a declarat ieri la Bucuresti...

Romania exporta prea putin in afara UE
Metroul pana a Otopeni, doar jumatate
Strada de Business marți, 19 februarie 2019, 16:07

Metroul pana a Otopeni, doar jumatate

Veste buna pentru bucuresteni : Miercurea trecuta Comisia Europeana a aprobat alocarea a  517 milioane de euro pentru constructia Magistralei 6 de...

Metroul pana a Otopeni, doar jumatate
Falimentarea industriei chimice
Strada de Business marți, 18 decembrie 2018, 16:24

Falimentarea industriei chimice

Revenit pe profit dupa ce in 2013 a fost declarat in insolventa, combinatul Oltchim Ramnicu Valcea este din nou sub spectrul falimentului datorita...

Falimentarea industriei chimice
Strada de Business vineri, 14 decembrie 2018, 16:19

Ce fel de Brexit va fi?

Printr-o miscare politica foarte inteligenta premierul britanic Theresa May a reusit, marti, sa-si atraga suficient sprijin ca ramana in functie in...

Ce fel de Brexit va fi?
Strada de Business vineri, 12 octombrie 2018, 15:41

Cum rezolvăm deficitul de talente ? 

de Răsvan Roceanu Un nou termen pare să fie la modă, în ultima vreme, printre analiștii economici: „deficitul de talente”. Mai pe...

Cum rezolvăm deficitul de talente ? 
Strada de Business joi, 16 noiembrie 2017, 16:21

Indicele ROBOR continuă să crească!

În acest an unele rețele de magazine și site-uri de vânzări online vor începe reducerile Black Friday pe 17 noiembrie, în timp ce altele au...

Indicele ROBOR continuă să crească!
Strada de Business marți, 14 noiembrie 2017, 16:26

PIB-ul României a crescut cu 7% în primele trei trimestre din 2017!

Mai mult de un sfert din angajatorii din România au restanțe la plata contribuțiilor sociale obligatorii pentru pensii, sănătate și șomaj, a...

PIB-ul României a crescut cu 7% în primele trei trimestre din 2017!