Prezentarea filmului ”Criminal”
Articol de , 4 iunie 2016, 14:08
Nu are notă mare pe IMDB, şi, într-adevăr, nu este o capodoperă, dar e un film poliţist, cu ceva elemente SF, bine făcut şi, mai ales, foarte bine jucat, din distribuţie făcând parte trei mari actori care au depăşit tinereţea de multişor, dar nu se tem să-şi arate vârsta. Poate de aceea „Criminal” rezistă pe ecranele bucureştene de aproape două luni, rulând încă la două Cinema City, cel din Cotroceni şi cel din Mega Mall.
În faţa unei ameninţări teroriste fără precedent şi după pierderea agentului Bill Pope, singurul care capătase încrederea unui hacker de geniu şi amânase, astfel, un pericol nuclear, CIA ia măsuri extreme pentru a afla unde se află hackerul care poate anihila pericolul, apelând la cunoştinţele Doctorului Franks, un genial genetician intepretat de Tommy Lee Jones. Astfel, conştiinţa şi memoria amintitului agent jucat de Ryan Reynolds, sunt implantate în creierul lui Jericho Stewart, un psihopat extrem de periculos condamnat la moarte interpretat de Kevin Costner, cu scopul de a duce la bun sfârşit misiunea.
Deşi făcută în grabă şi în condiţii nu tocmai ideale, operaţia experimentală este un succes, măcar parţial, iar siguranţa naţională ajunge în mâinile amintitului criminal, tulburat acum de amintirile şi sentimentele lui Bill, care însă îl vor umaniza, cu riscul de a-şi pierde oricând viaţa, atât din cauza acţiunii în care e implicat cât şi din cauza intervenţiei chirurgicale prin care a trecut. Transformarea sa este ajutată de Jill, soţia agentului Pope jucată de Gal Gadot, şi de fiica ei, Emma, care activează şi întăresc amintirile şi sentimentele lui Bill împlantate lui Jericho.
Acţiunea poartă spectatorul prin Londra turistică şi pitorească, filmată adeseori în cadre aeriene cu un aer de documentar bun, la care contribuie şi aparatul de filmat foarte mobil.
Muzica reuşeşte să sprijine cu discreţie tensiunea momentelor. Însă găselniţa filmului „Criminal”, policier cu elemente SF şi ceva umor adus de personajul Jericho, este că în creierul acestuia scenariştii şi regizorul inserează amintiri fugare, dar vii, din viaţa de dinainte a celuilalt, a agentului, astfel încât în joaca tipică de-a şoarecele şi pisica aceste flash-uri sunt aduse pe ecran prin montaj paralel. Şi să nu uităm foarte buna prestaţie a celui de-al treilea actor ajuns în al şaselea deceniu de viaţă, Gary Oldman, în rolul coordonatorului misiunii CIA.