LiveTEXT alegeri locale Bucuresti, 2016

UPDATE 11:00 Alianța PSD+UNPR a obținut la Primăria Capitalei 42,79% din totalul voturilor valabil exprimate la alegerile locale de duminică, urmată de USB – cu 29,70%, după centralizarea de către BEC a rezultatelor din 182 de secții din totalul celor 1.252 existente în București.
PNL se clasează pe următoarea poziție cu 11,21%, urmat de PMP – 6,60% și ALDE – 3%.
La Consiliul General al Municipiului București, Alianța PSD+UNPR a obținut 39,81%, USB – 24,95%, PNL – 13,23%.

UPDATE 06:00 ALEGERI LOCALE: Răsturnare de situație la Sectorul 1! Clotilde Armand coboară pe locul 2.

Rezultatele provizorii oficiale comunicate de BEC la ora 6:00, confirmă avansul candidatului PSD-UNPR, Daniel Tudorache, cu 31,19 la sută, în timp ce Clotilde Armand de la Uniunea Salvati Bucurestiul, are 28,73 la sută.

Aceasta, după ce atât în exit-poll-uri, cât și în primele date provizorii oficiale, Clotilde Armand era dată drept câștigătoare a scrutinului.

Dacă aceste rezultate vor fi confirmate și de rezultatele oficiale finale, atunci toate sectoarele capitalei, plus Primăria Generală, vor fi câștigate de candidații PSD.

Biroul Electoral Central a anunțat primele rezultate parțiale pentru alegerile locale din București.

Gabriela Firea a câştigat alegerile pentru funcţia de primar general al Capitalei, cu 45,51% din voturi.

Nicușor Dan este pe locul doi, cu 27,52% din voturi, iar Cătălin Predoiu trei, cu 11,07% din voturi. Candidatul PMP, Robert Turcescu a obținut 6,32%.

PSD UNPR a castigat la 5 dintre sectoarele Capitalei!
La Primăria Sectorului 1, Clotilde-Marie-Brigitte Armand, de la Partidul Uniunea Salvați Bucureștiul a obtinut 32,37% din voturi.

La celelalte sectoare, PSD-UNPR a câștigat alegerile.
La sectorul 2, Mihai Toader a obtinut 40 % din voturi, la sectorul 3, Robert Negoiță – 64,45%, iar la Primăria Sectorului 4, pe primul loc s-a clasat Daniel Băluță – 37,33%.
La Primăria Sectorului 5, Daniel Florea a obtinut 36,195% din sufragii, iar la sectorul 6, Gabriel Mutu are 38,76% din voturi.

Primele rezultate oficiale provizorii prezentate de Biroul Electoral Central arată astfel:
Gabriela Firea (PSD+UNPR) – 45,5%Nicusor Dan (USB) – 27,5%Catalin Predoiu (PNL) – 11%Robert Turcescu (PMP) – 6,3%Daniel Barbu (ALDE) – 2,9%

Adrian Severin (PDS) – 2%

Catalin-Ioan Berenghi – 1,8%

Bogdan Diaconu (PRU) – 1,5%

Iulia Gorea (PNTCD) – 0,4%

Primăria sectorului 1:

Clotilde Armand (USB) – 32,3 %

Dan Tudorache (PSD) – 31,9%

Alexandru Nazare (PNL) – 16,6%

Eugen Tomac (PMP) – 7,2%

Primăria sectorului 2:

Mugur Toader (PSD) – 40%

Dan Cristian Popescu (PNL) – 21,8%

Dumitru Pelican – 13,2%

Antoneta Bugner (USB) – 9,6%

Primăria sectorului 3:

Liviu Negoita (PSD) – 64,4%

Roxana Wring (USB) – 13%

Cristina Pocora (PNL) – 8,8%

Cristian Petrescu (PMP) – 4,6%

Primăria sectorului 4:

Daniel Baluta (PSD) – 37,3%

Razvan Sava (PNL) – 23,4%

Dumitru Dobrev (USB) – 17,1%

Primăria sectorului 5:

Daniel Florea (PSD) – 36,1%

Ovidiu Raetchi (PNL) – 30,9%

Marian Vanghelie (PDS) – 15,6%

Primăria sectorului 6:

Gabriel Mutu (PSD) – 38,7%

Mihai Danes (USB) – 18,5%

Stefan-Viorel Florescu – 16,7%

Razvan Mironescu (PNL) – 11,2%

UPDATE 22:00
Primele declaratii ale candidatilor la Primaria Capitalei:

Gabriela FireaCandidata PSD Gabriela Firea, pe care toate exit-poll-urile de astazi o dau drept câștigătoarea Primăriei Capitalei, i-a mulțumit preșdintelui social-democraților, Liviu Dragnea, pentru încrederea acordată și a asigurat că va demonstra că PSD este un partid reformat.
„Mă bucur foarte mult că proiectul meu, care a însemnat şcoli şi spitale mai bune, diminuarea poluării, rezolvatea traficului, a avut câştig de cauză. Îi felicit pe bucureşteni, pentru că ei au câştigat. Sigur, avem rezultate parţiale şi aşteptăm rezultatul final. Voi fi primarul lor şi îi reprezint cu cinste. Am anunţat deja înfiinţarea unui departament care să atragă invesitori români şi străini. De săptâmâna viitoare, ne aşteaptă un drum lung şi greu, dar plin de speranţă”, a spus Gabriela Firea, după anunţarea exit-poll-urilor. De asemenea, ea i-a felicitat pe bucureșteni pentru că „ei au câtșigat în această seară”.
Candidata PSD i-a mulțumit liderului social-democraților Liviu Dragnea pentru încrederea acordată. „Îi mulțumesccă mi-a dat o sarcină atât de importantă să reprezint partidul la aceste alegeri, îi mulțumesc că a avut încredere într-o femeie. Domnule președinte, vă asigur că împreună vom demonstra că PSD s-a reformat că PSD este un partid care respectă cetățeanul român și care o viziune în ceea ce privește viața fieacărui cetățean”, a spus Gabriela Firea.

Sursa foto: www.puterea.ro
Sursa foto: www.puterea.ro

Nicuşor Dan, candidatul Uniunii Salvati Bucurestiul, isi asigura electoratul ca va continua lupta sa ploticia la alegerile parlamentare din toamna.
„Vreau să îi asigur pe bucureştenii care ne-au votat că nu vom face niciun compromis. (…) USB este formată din oameni care nu au mai făcut politică până acum. Sunt oameni care sunt competenţi în meseria lor, care fac un sacrificiu faţă de cariera lor. (…) Nu facem asta pentru bani, facem ceea ce facem pentru binele comun, pentru că actuala clasă politică ne-a dezamăgit de atât de multe ori încât realmente nu se mai putea. (…) Clasa politică a dezamăgit la nivel naţional. USB devine Uniunea Salvaţi România şi va lupta pentru locuri în Parlament la alegerile parlamentare din toamna acestui an”, a declarat Dan.
Nicușor Dan a arătat că USB este formată din „oameni care nu au mai făcut politică până acum, sunt competenți, au făcut un sacrificiu față de cariera lor, nu fac asta pentru bani, ci pentru binele comun”.

„Actuala clasă politică ne-a dezamăgit de atât de multe ori, că nu se mai putea”, a adăugat el.

catalin_predoiuCatalin Predoiu: Dacă se confirmă rezultatele, DEMISIONEZ
Cătălin Predoiu a anunţat, duminică seara, că dacă se confirmă rezultatele prezentate de exit-poll-uri, potrivit cărora este pe locul trei la numărul de voturi obţinute pentru Primăria Bucureşti, îşi va depune mandatul din funcţia de preşedinte PNL Bucureşti.
„Doresc să informez colegii şi cetăţenii că înţeleg să fac un act de responsabilitate. Dacă mâine dimineaţă se vor confirma rezultatele anunţate în această seară, îmi depun mandatul de preşedinte al filialei Bucureşti. O fac cu fruntea sus. Rezultatul ne-a demonstrat că o coalizare a dreptei ar fi făcut ca primarul capitalei să nu fie doamna Firea, ci Nicuşor Dan”, a mai spus Predoiu.

UPDATE 21:00 EI VOR CONDUCE BUCURESTIUL IN URMATORII 4 ANI!

Alegeri Bucureşti – EXIT POLL
Gabriela Firea (PSD) – 43%
Nicuşor Dan (USB) – 24%
Cătălin Predoiu (PNL) – 14%
Robert Turcescu (PMP) – 6%

Alegeri Sectorul 1, Bucureşti – EXIT POLL ora 18 – Rezultate parțiale

Clotilde Armand (USB) – 31%
Daniel Tudorache (PSD) – 29%
Alexandru Nazare (PNL) 19%

Alegeri Sectorul 2, Bucureşti – EXIT POLL ora 18 – Rezultate parțiale

Mugur Toader (PSD) – 36%
Dan Cristian Popescu (PNL) – 22%
Antoaneta Bugner (USB) – 18%

Alegeri Sectorul 3, Bucureşti – EXIT POLL ora 18 – Rezultate parțiale

Robert Negoiţă (PSD) – 60%
Roxana Wring – 20,1%
Cristina Pocora (PNL) – 10%

Alegeri Sectorul 4, Bucureşti – EXIT POLL ora 18 – Rezultate parțiale

Daniel Băluţă (PSD) – 38%
Răzvan Sava (PNL) – 22%

Alegeri Sector 5, Bucureşti – EXIT POLL ora 18 – Rezultate parțiale

Daniel Florea (PSD) – 35%
Ovidiu Raeţchi (PNL) – 28%
Marian Vanghelie (PDS) – 22%

Alegeri Sector 6, Bucureşti – EXIT POLL ora 18 – Rezultate parțiale

Gabriel Mutu (PSD) – 37%
Mihai Daneş – 22%
Răzvan Mironescu (PNL) – 13%

UPDATE 21: În București, s-au prezentat la urne 33, 31% dintre alegători, comparativ cu 44,26%, în 2012.
Cei mai harnici au fost locuitorii sectorului 1, unde și-au exprimat opțiunea electorală 36, 76% dintre cetățenii cu drept de vot.
La polul opus se află sectorul 5, cu o prezență la vot de 31, 32%.
La nivel național, prezența la vot a fost de 48, 43%.

UPDATE 20.00: Prezența la vot, la nivel național, este de  46,14%. În București, au votat 30,65% dintre alegători. Secțiile de vot se închid la ora 21.00.

UPDATE 19.20: Procesul electoral se desfășoară fără incidente majore. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne a făcut o comparație cu alegerile locale din 2012.

UPDATE 19.00: Până la această oră, la nivel național au votat peste 42% dintre alegători. În București, s-au prezentat la urne 27,52% dintre cetățenii cu drept de vot.

UPDATE 18.30: Președintele Klaus Iohannis s-a prezentat la vot, la Liceul Teoretic „Jean Monnet”. Află cum a fost explicată această întârziere.

UPDATE 18.00: Prezența la vot, la nivel național, este de peste 39%. În București s-au prezentat la urne 24,53% dintre alegători.

UPDATE 17.00: Peste 35% dintre românii cu drept de vot și-au ales primarii și consilierii. În Capitală, prezența la vot este de 22,10%.

UPDATE 16.29: Până la această oră scrutinul s-a desfășurat fără incidente deosebite, anunță Ministerul Afacerilor Interne. Vezi AICI ce sesizări au fost înregistrate.

UPDATE 16.00: Prezența la vot, la nivel național, este de 31,73%. În București, până la această oră și-au exprimat opțiunea electorala 20,07% dintre alegători.

UPDATE 15.00: Aproximativ 28% dintre români au votat până la această oră. În București, prezența la vot este de 18,15%.

UPDATE 14.00 : Peste 24 % dintre românii care se regăsesc pe listele electorale au votat până la acesată oră. În Capitală s-au prezentat la urne aproximativ 16 % dintre bucureștenii cu drept de vot.

UPDATE 13.00 : La nivel național se înregistrează la această oră o prezența la vot de 21 % iar în București de 13,5 %.

UPDATE 12.15 : Cătălin Predoiu, candidatul Partidului Național Liberal la Primăria Generală a Capitalei a votat.

Incident la Biroului Electoral Central. Un bărbat a facut scandal. Vezi aici ce s-a întamplat!

UPDATE 12.00 : Peste 15 % dintre românii cu drept de vot și-au ales primarii și consilierii. În Capitală până la această oră, aproximativ 10 % dintre bucureșteni au votat reprezentanții administrației publice locale. Secțiile de vot se vor închide la ora 21.00.

UPDATE 11.20 : Candidatul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Primăria Generală a Capitalei, Daniel Barbu, a votat în urmă cu câteva minute.

UPDATE 11.00 : Peste 12% dintre alegatori si-au exercitat dreptul la vot. În București s-au prezentat la urne până la această oră  7,1% dintre cetățenii cu drept de vot.

UPDATE : 7,93% dintre alegători au votat în primele trei ore ale alegerilor locale. 6,13% și-au exprimat opțiunea de vot în mediul urban, respectiv 10,37% în mediul rural. În 23 de județe, prezența la vot a fost superioarã mediei calculate la nivel național. Vezi aici care este situația în București.

UPDATE 10.25 : A votat și Nicușor Dan, candidatul Uniunii Salvați Bucureștiul la Primaria Generală a Capitalei.

Vrei să votezi și nu ai documentele valabile? Vezi aici ce trebuie să faci!

Atentie! Nu faceti fotografii cu buletinele de vot! Vezi AICI ce patesc cei care incearca asa ceva.

UPDATE 10.00 : 4,2 % dintre bucureșteni au votat în primele trei ore de la deschiderea urnelor. În top se afla sectorul 1 iar la coada clasamentului sectorul 5. La nivel national procentul este de 7,7 %, potrivit BEC.

UPDATE 09.05 : Candidații pentru Primaria Capitalei, Gabrielea Firea din partea   Alianței PSD – UNPR  și Robert Turcescu reprezentantul Partidului Mișcarea Populară, și-au exercitat dreptul de vot.

UPDATE 09.00 : 2,1% dintre bucureșteni s-au prezentat la urne până la ora 09.00. La nivel național și-au exercitat acest drept 4,1 % dintre alegatori, potrivit situației prezentate în timp real de către BEC.

UPDATE 08.25 : Peste 65.800 de angajaţi MAI asigură ordinea publică la alegerile locale. Este vorba  de poliţişti, jandarmi, pompieri, poliţişti de frontieră şi angajaţi de la structuri neoperative ale Ministerului Afacerilor Interne. Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, a precizat că, astăzi, efectivele Ministerului Afacerilor Interne au predat preşedinţilor birourilor electorale toate secţiile de votare, iar pe parcursul nopţii nu au fost înregistrate incidente care să vizeze securitatea sediilor secţiilor de votare.

UPDATE 08.15 :  În Capitală s-au prezentat la urne, în prima jumătate de oră de la deschiderea urnelor 0,42% dintre alegatori. La nivel national au votat aproximativ 200.000de alegatori, 1,40 % din totalul persoanelor cu drept de vot, potrivit raportărilor Biroului Electoral Central (BEC).Judeţele cu cea mai mare prezenţă la urne în prima jumătate de oră au fost Teleorman – 1,95%, Călăraşi – 1,61% şi Giurgiu – 1,6%, iar cea mai scăzută participare la urne a fost în Harghita – 0,82%, şi Covasna – 0,96%.

UPDATE 08.10 : Biroul Electoral Central  informează opinia publică în timp real despre situația prezenţei la vot la alegerile locale de astăzi, prin afişarea pe pagina de internet a BEC, pentru fiecare secţie de votare, a numărului de alegători care figurează în sistemul informatic că s-au prezentat la urne.

UPDATE  07.30 :  Ministerul de Interne informează că nu s-au semnalat incidente până acum în procesul de vot.

Romanii sunt asteptati astazi la vot pentru a-si alege primarii, consilierii locali si judeteni.
În premiera, la alegerile locale va fi implementat un sistem informatic de monitorizare a prezenței la urne si de prevenire a votului ilegal.
Sistemul va fi funcțional în secțiile de votare de pe o tableta utilizata de un operator de calculator care va scana CNP-ul alegătorului si va verifica daca acesta a mai votat sau nu.

votatVotarea a început la ora 07:00 si se va încheia la ora 21:00, odata cu închiderea urnelor.
Dacă, însă, în secţie sunt mai multe persoane care vor să voteze, acestea vor fi lăsate să-şi exprime opţiunea şi după această oră.

În Capitală sunt asteptati la urne 1,7 milioane de bucureșteni.

In cazul în care nu stiti la ce sectie de vot trebuie sa ajungeti dati click AICI si veti primi toate indicatiile!

Accesand Registrului electoral de pe site-ul registrulelectoral.ro si introducand CNP-ul si numele, alegatorii pot afla secția de votare la care sunt arondați și deci la care pot vota, cu toate datele de localizare a acesteia.

Aceștia îsi aleg astăzi la aceeaşi secţie de votare, Primarul general, Primarul de sector, reprezentații în Consiliul local al sectorului și în Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

scanner buletin alegeri locale 2016 BucurestiFMÎn secția de vot, fiecare alegător prezintă actul de identitate operatorului de calculator al biroului electoral al secţiei de votare, care înscrie codul numeric personal al alegătorului în sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.
Disfuncţionalitatea sistemului informatic nu poate determina suspendarea sau întreruperea votării.

Alegatorii vor primi trei buletine de vot pentru consilieri locali, consilieri judeteni si primari, acestea fiind cele trei categorii de reprezentanti care vor fi alesi direct la scrutinul local din 2016.
Astfel, consilierii locali si cei judeteni sunt aleți în baza scrutinului de lista, potrivit principiului reprezentarii proportionale, în timp ce primarii sunt aleți în urma scrutinului uninominal.

Urnevot-300x225Accesul în cabina de vot cu orice tip de aparate de înregistrare sau preluare imagini este interzis.
Pentru ca buletinul de vot să nu fie declarat nul, ștampila cu mențiunea „Votat” se aplică în interiorul patrulaterului care cuprinde lista de candidați sau numele candidatului care se dorește a fi ales.
După aplicarea ștampilei, alegătorii îndoaie buletinul de vot și îl introduc în urne.
Introducerea buletinului de vot în alta urnă decât cea destinată candidaturii nu atrage după sine nulitatea votului.
După introducerea buletinului de vot în urnă, alegătorii trebuie sa predea ștampila membrilor secției de votare, care au obligația să ștampileze actul de identitate, cu data scrutinului si mențiunea „Votat”.

Primarii sunt aleși într-un singur tur de scrutin, fiind declarat ales acel candidat care a obținut majoritatea simpla a voturilor din circumscripția electorală locală, fară să mai fie nevoie de un al doilea tur de scrutin.

Spre deosebire de alegerile parlamentare, prezidențiale sau europarlamentare, la care românii din strainătate pot vota și în țara în care au domiciliul sau reședința, la alegerile locale, și deci și la scrutinul din iunie 2016, nu vor putea vota cetățenii români care au reședința sau domiciliul în străinatate.

In schimb, în functie de legislația țării în care cetațenii români au domiciliul sau resedința, aceștia pot sau nu vota la alegerile locale din acele țări.
La nivelul Uniunii Europene funcționeză, în ceea ce privește alegerile locale și cele europarlamentare, principiul reciprocitații, potrivit căruia fiecare stat membru permite tuturor cetățenilor europeni să voteze la cele doua tipuri de scrutin, cu condiția să aibă domiciliul sau reședința în statul respectiv.
Astfel, cetatenii romani stabiliti in strainatate (cu domiciliul sau resedinta), pot vota la alegerile locale si cele europarlamentare in oricare dintre cele 28 de state ale UE.

sectie-de-votare-600x319In ceea ce ii priveste pe cetatenii romani din tara, restrictiile privind locul in care voteaza sunt mai mari decat in cazul celorlalte tipuri de alegeri, la care se poate vota pe liste speciale sau suplimentare.

Astfel, la alegerile locale se poate vota doar in comuna, orasul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritoriala in care alegatorul isi are domiciliul si numai la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea de domiciliu.

voturiIn situatia in care anumiti alegatori cu drept de vot au fost omisi din lista electorala permanenta a unei sectii de votare, dar care fac dovada ca domiciliaza in raza sectiei respective, pot vot fiind insa inscrisi in lista electorala suplimentara intocmita de presedintele biroului electoral al sectiei.

Totodata, cetatenii care si-au stabilit resedinta intr-o alta localitate cu cel putin trei luni inaintea datei alegerilor, pot vota in unitatea administrativ-teritoriala respectiva.

De mentionat ca Legea 288 din 2015 privind votul prin corespondenta nu se aplica la alegerile locale din 2016, primul scrutin la care cetatenii romani din strainatate putand vota prin aceasta modalitate, fiind cel parlamentar, din decembrie 2016.

Biroul Electoral Central va informa opinia publică asupra prezenţei la vot la alegerile locale din 5 iunie, orele la care informaţiile vor fi disponibile şi date publicităţii fiind 10:30, 13:30, 16:30, 19:30 şi 21:30, iar orele de referinţă sunt 10:00, 13:00, 16:00, 19:00 şi 21:00.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.