VIDEO: Primar nou, santiere vechi
Articol de , 7 iunie 2016, 11:56
Bucurestiul are un nou primar, ales cu peste 42% din voturile exprimate. Cel putin asta este rezultatul inca provizoriu comunicat de Biroul Electoral Central.
Primarul general, reprezentand PSD va trebui, insa, sa coabiteze cu un Consiliu General amestecat, care nu va fi deloc un interlocutor comod, avand in vedere ca PSD va avea doar 39% dintre fotolii, USB va avea 25%, PNL 13%, PMP 7%, ALDE 6%, iar restul de voturi s-au raspandit la partide mai mici.
De bine, de rau, castigatorii de ieri vor trebui sa lucreze impreuna ca sa sa gospodareasca bugetul de aproape 1 miliard de euro pe an de care dispune capitala.
Multe santiere neterminate, sau chiar neincepute.
Partea cea mai complicata este ca multe dintre santierele cele mai intens mediatizate nici nu depind de municipalitate.
Largirea strazii Fabrica de Glucoza, Pasajul Piata Sudului si strapungerea de la Pasajul Ciurel catre autostrada A1 sunt cele trei proiecte super-mediatizate care depind de municipalitate.
Celalalte obiective mari: metroul din Drumul Taberei, metroul catre Otopeni, pasajul rutier dintre Prelungirea Ghencea si Domnesti sau largirea Soselei de Centura, tin de ministerul transporturilor.
Strada Fabrica de Glucoza asteapta sa fie largita inca din 2010, ca sa preia traficul de pe autostrada A3 atunci cand aceasta autostrada va ajunge pana in oras.
Ultimii 3 kilometri de autostrada sunt tot neconstruiti, deci pe moment ingustimea strazii Fabrica de Glucoza nu se simte in trafic. Totusi, acum cateva zile primaria generala a emis ordinele de expropriere pentru 34 de proprietati aflate intre soseaua Petricani si bd. Barbu Vacarescu. Dar nu a fost desemnat niciun constructor, deci santierul nu va incepe probabil in acest an.
Pentru Pasasajul de la Ciurel, realizat in proportie de 50%, primaria a primit, in fine, lumina verde la la tribunal, asa ca au fost emise si ordinele de expropriere pentru drumul expres care va asigura strapungerea catre autostrada A1. Dar proprietarii terenurior de pe viitorul drum expres s-au adresat si ei justitiei, si nu stie cati ani vor mai dura procesele.
Pasajul Piata Sudului
Primaria sustine ca lucrările intră în etapa finală, deaceea traficul in zona a fost deviat de la 1 iunie.
Fostul primar general interimar, Razvan Sava, afirmase ca la 1 iunie lucrarile erau finalizate in proportie de 80%, asa ca proiectul era in grafic pentru termenul limită de finalizare, stabilit, la 30 iunie.
Acest santier este “cartoful fierbinte” pe care il primeste Gabriela Firea: daca nu va fi finalizat pana pe 30 iunie, primaria va trebuie sa plateasca din buget cele 85 de milioane de lei care reprezinta finantarea europeana din totalul de 127 de milioane de lei.
Acest esec va fi trecut in contul noului primar, chiar daca el nu are nicio vina.
Metroul este santierul cel mai important
Din pacate compania Metrorex ramane in continuare subordonata Ministerului Transporturilor in loc sa fie subordonata primariei, asa cum ar fi normal, ca sa existe o entitate unica de transort in comun pe toata capitala. Numai daca va exista o asemenea entitate unica se vor putea coordona liniile de metrou, cu cele de autobuz, de troleibuz si de tramvai ca sa avem o retea eficienta.
Prin Prorsamul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020 metroul va primi 680 de mililioane de euro fonduri europene.
Nu este putin, dar este mult prea putin fata decat ar fi nevoie: numai viitoarea magistrala 6, pana la aeroportul Otopeni, este estimata ca va costa 1 miliard de euro.
Dar, mai trebuie prelungita si magistrala 5 de la Eroilor pana in Pantelimon, asa cum e planificat.
Apoi raman in continuare mari cartiere fara metrou: Rahova, Colentina-Domasn Ghica-Tei, Giurgiului, nu exista legaturi ce metrou catre orasele satelit care sunt „de facto” cartiere ale Bucurestiului: Voluntari, Afumati, Stefanesti, chiar si pe soseaua Pipera ar fi nevoie de metrou pana la Iancu Nicolae si Scoala Americana.
Noul primar va avea si bani europeni pentru reabilitarea retelei de termoficare.
Ministerul fondurilor europene a trimis acum cateva zile o scrisoare deschisa tuturor candidatilor la primaria generala in care ii avertizeaza ca Bucurestiul va pierde 187 de milioane euro daca pana in iunie 2017, viitorul Primar General si echipa acestuia nu demareaza de urgenta un proiect de investitii pentru reabilitarea retelelor de transport si distributie a agentului termic.
In plus, noul primar si noul Consiliu general trebuie sa mai gestioneze si un proiect de reabilitare a cuvei raului Dambovița, in valoare de 120 milioane de euro, care are ca obiectiv reducerea infiltratiilor in subsolurile Capitalei si a metroului, care infiltratii reprezinta o sursa de risc de inundatii.