Masinile parcate neregulamentar, ridicate de Politia Rutiera
Articol de Mircea Apostolescu, 9 iunie 2016, 12:09
Vestea buna pentru pietoni si biciclisti este aceea ca Guvernul a promovat in Parlament o lege prin care Politia Rutiera va avea dreptul de a ridica masinile parcate neregulamentar.
Propunerea legislativa de modificare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 195/2002, privind circulatia pe drumurile publice va intra in dezbaterea Senatului.
In expunerea de motive a proiectului se arata ca masura ridicarii trebuie sa fie una exceptionala, indreptata doar impotriva celor care incurca traficul, il blocheaza sau constituie pericol pentru acesta.
Potrivit proiectului, Politia Rutiera va decide ridicarea masinilor parcate neregulamentar, iar autoritatea locala le va tine in custodie, pana la plata amenzii de catre proprietar.
Politia Rutiera poate dispune ridicarea autovehiculului daca acesta se afla in raza de actiune a semnului „stationarea interzisa”, insotit de panoul aditional „ridicare autovehicule parcate neregulamentar”, in cazul in care masina stationata blocheaza partea carosabila, de natura sa impiedice desfasurarea circulatiei rutiere pentru cel putin o banda pe sens, daca vehiculul stationeaza pe partea carosabila, in locurile unde depasirea este interzisa, in cazul in care vehiculul stationeaza in intersectii, inclusiv in cele cu sens giratoriu, daca vehiculul obstructioneaza calea de acces la proprietatea publica sau privata adiacenta drumului public, in cazul in care masina impiedica sau blocheaza accesul la pistele pentru biciclisti, daca vehiculul stationeaza in statiile mijloacelor de transport in comun, dar si daca vehiculul stationeaza pe partea carosabila, in afara localitatilor.
Pentru a fi adoptat, proiectul trebuie votat, mai întai, de Senat, apoi, de catre Camera Deputatilor, care este camera decizionala.
Cu un an in urma, Curtea Constitutionala, sesizata de catre Avocatul Poporului, decidea ca ridicarea masinilor parcate neregulamentar de catre autoritatile locale este anticonstitutionala, deoarece era reglementata prin hotarari ale Consiliilor locale, acte normative cu forta juridica inferioara Ordonantei de Urgenta a Guvernului 195/2002, privind circulatia pe drumurile publice. Actuala initiativa legislativa urmareste sa acopere tocmai acest viciu de neconstitutionalitate.