James Oscar Noyes si prima carte americana despre Bucuresti!
Articol de cristina.toma, 11 iunie 2016, 10:00
O carte pe care nu ar trebui sa o lasati necitita mai ales daca va place istoria si jurnalele de calatorie este „Romania, tara de hotar intre crestini si turci. Cu aventuri din calatoria in Europa rasariteana si Asia apuseana„ scrisa de James Noyes, si aparuta in traducere romaneasca la editura Humanitas.
Totul incepe cu setea de aventura a autorului, un tanar din Statele Unite care, in anul 1874, atras de mirajul Orientului porneste spre teatrele de lupta ale Razboiului Crimeii, sperand ca va fi martorul evenimentelor importante ale timpului sau. In calatoria de la Viena la Constantinopol face oprirea obligatorie la Bucuresti, unde misteriosul Stephen Lakeman, alias Mazar pasa, ii gaseste un post de chirurg in armata otomana. Patru ani mai tarziu, intors acasa, va publica prima carte despre romani scrisa de un american – o marturie pretioasa a momentului istoric in care „latinii de la Dunarea de Jos“ patrund in constiinta Occidentului.
James Oscar Noyes este un om de solida cultura clasica si cu vaste cunostinte istorice, prin care filtreaza si experientele directe, si amanuntele pe care le afla din scrierile calatorilor care l-au precedat. Descrierea moravurilor, a traditiilor si a privelistilor din Valahia, descrierea marii tabere franco-britanico-otomane de la Varna, a calatoriei pe Marea Neagra spre capitala imperiului si a splendorii si sordidului Constantinopolului isi pot gasi oricand locul intr-o antologie a reportajului de calatorie romantic.
Prin amploarea documentarii si prin diversitatea surselor, prin valoarea observatiilor directe – din mijlocul evenimentelor si al locurilor unde se scrie istoria epocii – prin descrierea spatiului valah in contextul geografic, politic si cultural mai larg din care acesta face parte, se poate spune ca volumul de fata este o sinteza asupra spatiului romanesc din perspectiva occidentala – si o imagine a epocii in care Romania incepe sa existe pe harta lumii. Sunt aici observatii dintre care unele va vor soca dar si unele care va vor amuza si poate tocmai acestea dau cartii acea savoare care va va face sa nu lasati cartea din mana pana cand nu veti intoarce si ultima pagina.