VIDEO: INS: Avem mai puțini pensionari decât salariați
Articol de Stefania Grigore, 15 iunie 2016, 14:01
Numarul de pensionari din Romania este mai mic decat cel al salariatilor, a anuntat ieri Instititul National de Statistica (INS) care citeaza datele inregistrate la sfarsitul trimestrului I din acest an.
Astfel raportul actual intre numarul de pensionari si cel de salariati ar fi de 9 pensionari la 10 salariati.
In luna martie, tot INS anuntase ca in 2015 raportul dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor a fost de 10 la 10, deci exista cate un pensionar pentru fiecare salariat inregistrat oficial.
Ce spune INS
In trimestrul I din acest an erau in Romania 5 milioane 273 mii pensionari, în scadere cu 16 mii persoane fata de trimestrul IV din 2015
Prin comparatie, in primul trimestru din 2015 erau 5 milioane 332 de mi de pensionari, iar in trimestrul IV din 2015 numarul de pensionari scazuse la 5 milioane 289 de mii.
Deci apare clara tendinta de scadere a numarului de pensionari de la un an la altul si chiar de la un trimestru la altul.
Cum se explica asta
In anii ’90 numarul de pensionari din Romania a „explodat” pur si simplu pentru ca guvernele post-comuniste au preferat sa trimita oamenii in pensie anticipata decat sa ii concedieze.
Este vorba de pensionarii rezultati din reducerea efectivelor fortelor armate si ale politiei, dar si de pensionarii rezultati din inchiderea numeroaselor fabrici, uzine si mine considerate nerentabile.
Specialistii intrasera in panica: in 1990 erau 8,1 milioane de salariati si 3,5 milioane de pensionari, iar in 2000 se ajunsese la situatia in care erau doar 4,5 milioane de angajati care plateau contributii pentru 6,1 milioane de pensionari.
Apoi numarul de pensionari a inceput sa scada: in 2010 erau 5,6milioane de pensionari, in 2015 erau 5,3 milioane de pensionari, iar acum mai sunt 5 milioane 273.000 de pensionari.
Numarul de pensionari a scazut in primul rand pentru ca nu mai mai existat pensionari anticipate masive, iar incet-incet mare parte din cei care erau la pensie in anii ’90 au murit
Cati salariati exista in Romania?
Daca este sa ne luam dupa ce spune INS in comunicatul de presa de ieri, si anume ca s-a ajuns la un raport de 9 pensionari la 10 salariati, din calcul reiese ca in prezent avem 5 milioane 850 de mii de salariati
Ca toate companiile cauta salariati asta am vorbit si noi de multe ori la Bucuresti FM.
In plus, daca luam in consideratie previziunile publicate de INS privind activitatea economica in vitoarele 3 luni, toata lumea, in toate domeniile, spune ca va creste numarul de salariati: si in industreia prelucratoare, si in constructii, si in servicii.
Care este nivelul pensiilor
In trimestrul I din acest an pensia medie a fost de 942 lei, mai mare cu 5,4% fata de trimestrul precedent;
A crescut si raportul dintre pensia medie nominala neta de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare si castigul salarial mediu net. Raportul a ajuns pana la 56,4% in comparatie cu 54,0% cat era in trimestrul IV din 2015
Tot INS spune ca a crecut si puterea de cumparare a pensionarilor pentru ca pensiile au crescut, iar preturile au scazut in trimestrul I
Acestea fiind zise, nu este acelasi lucru sa fii pensionar la Bucuresti sau la Alexandria
In primul rand diferenta consta in raportul dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor.
Media pe tara este de 9 pensionari la 10 salariati, dar, spun cei de la Statistica, acest raport prezintă variatii semnificative in profil territorial.
In Bucuresti exista numai 5 pensionari la 10 salariati în schimb in judetul Teleorman exista 17 pensionari la 10 salariati.
Regiunile sarace ale Romaniei incep sa fie populate majoritar de pensionari si astfel se intra si mai mult in cercul vicios al subdezvoltarii: tinerii pleaca din regiunile sarace, si din cauza ca tinerii pleaca, regiunile sarace nu pot sa iasa din saracie.
In plus, exista zone in care se concentreaza pensionarii saraci si zone in care se concentreaza pensionarii bogati: in judetul Giurgiu pensia medie de asigurari sociale de stat a fost in trimestrul I de 748 lei, in timp ce in Bucuresti pensia medie de asigurari sociale a fost de 1179 lei,
Deci exista o diferenta de peste 430 de lei, adica de peste 50%, intre veniturile pensionarilor din doua regiuni vecine.
Bucurestiul, si in general, cei 5 sau 6 poli de dezvoltare din Romania, ajung sa „dreneze” tot potentialul de dezvoltare din regiunile inconjuratoare, pe care le condamna astfel la saracie.