VIDEO: Inca o taxa anulata de Curtea Europeana de Justitie
Articol de Stefania Grigore, 16 iunie 2016, 13:40
Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a adoptat inca o decizie impotriva statului roman.
Acum cateva zile Curtea a decis ca taxa „timbrul de mediu” pentu autovehicule este contrara tratatelor Uniunii Europene, asa ca trebuie restituita platitorilor.
Pe cale de de consecinta, Romania este obligata sa ia masuri ca sa respecte verdictul Curtii.
Petru ce se plateste timbrul de mediu?
Conform OUG nr 9/2013, timbrul de mediu este o suma datorata pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si se plateste o singura data, in urmatoare 4 cazuri:
– la prima inmatriculare a autovehiculului in Romania;
– la reintroducerea in circulatie a unui autovehicul, daca la momentul radierii acestuia proprietarului care vinde i-a fost restituita valoarea reziduala a timbrului;
– la vanzarea autovehiculului uzat pentru care n-a fost platita taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule;
– la vanzarea autovehiculului uzat pentru care s-a dispus in instanta restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule sau a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.
Istoria taxelor auto din Romania
Incepand din 2007 si pana in martie 2013 statul romani a aplicat mai intai taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, apoi a a inventat taxa pe poluare pentru autovehicule care sa o inlocuiasca prima, si in fine, a creat taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule care sa inlocuiasca taxele anterioare.
Toate aceste taxe au fost abandonate succesiv pentru ca au fost declarate, tot succesiv, ca fiind contrare normelor europene
In martie 2013 a aparut „timbrul de mediu”, taxa care inca este in vigoare in prezent,
Cum a ajuns Curtea Europeana sa se intereseze de timbrul de mediu
CJUE a trebuit sa judece un caz concret: cetatenul Vasile Budişan a dat in judecata Administraţia Judeteana a Finantelor Publice Cluj
Curtea a apreciat că taxarea in sine este nu este ileghala atat timp cat nu se face o discriminare intre masinile aduse din strainatate si cele vandute in tara.
Or, legea romaneasca spunea ca maşinile deja înmatriculate în Romania pentru care s-a plătit (dar nu s-a restituit) taxa speciala, taxa pe poluare sau taxa pentru emisiile poluante, sunt scutite de la plata timbrului de mediu.
CJUE a spus ca nu se opune ca un stat membru al UE sa instituie o taxa pe autovehicule care se aplică autovehiculelor rulate importate cu ocazia primei lor inmatriculari în acest stat membru DAR se opune ca statul membru respectiv sa scutească de aceasta taxa autovehiculele deja înmatriculate pentru care a fost platită, dar nu a fost restituita, o taxa care anterior a fost declarata incompatibilă cu regulile UE.
Judecătorii europeni au apreciat ca aceasta scutire ofera un avantaj neloial masinilor rulate care sunt deja înmatriculate pe in Ro0mania si astfel se descurajeaza articifial importul de automobile rulate din restul Uniunii.
Cum fac sa-mi recuperez banii platiti intre 2007 si 2013?
Trebuie un dosar de restituire pe care il trimiti la ANAF. Dar nu poti cere restituirea taxei daca nu ti-ai achitat toate dările către ANAF.
Dosarul trebuie sa contina:
– actul de identitate al persoanei fizice sau al reprezentantului persoanei juridice, impreună cu imputernicirea data acestui reprezentant (copie)
– documentul care atesta plata taxei speciale, a taxei pe poluare sau a taxei pentru emisiile poluante
– cartea de identitate a vehiculului si certificatul de inmatriculare (original si copie).
Dosarele de restituire a taxei vor fi soluţionate în cel mult 45 de zile.
Dacă dosarul este soluţionat favorabil Trezoreria va vira sumele în contul bancar al proprietarului autoturismului, în tranşe de câte 20%, pe parcursul a cinci ani.
Ce masuri a luat guvernul dupa decizia CJUE
Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) a anuntat deja organizarea unui grup de lucru care sa analizeze ce modificari legislative trebuie facute
Intr-un comunicat, ministerul spune ca , MMAP, împreună cu partenerii guvernamentali (Ministerul Finantelor Publice, Agentia Naţională de Administrare Fiscala, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administraţiei Publice etc.), va stabili modalitatea prin care cetatenii isi vor putea recupera sumele plătite> pentru timbrul de mediu
Pana una-alta, guvernul a cerut judecatorilor , adica sa nu se grabeasca sa dea castig de cauza celor care isi vor cere banii inapoi, deoarece restituirea tuturor sumelor incasate cu titlu de timbru de mediu, cu tot cu dobanda, ar însemna un efort financiar de aproximativ 6,5 miliarde de lei pe care bugetul nu si-l poate permite.