Evenimente de neratat astăzi în Bucureşti
Articol de , 23 iunie 2016, 13:51
CINEMA
Cinemateca Eforie găzduieşte, de la ora 19, penultima întâlnire din această stagiune a programului „Cinemateca pentru toţi”, susţinut de criticul, jurnalistul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu şi având tema „Cinema şi propagandă în istoria filmului românesc”. Prelegere de azi abordează filmul de gen în cinematografia românească din perioada comunistă, concentrându-se asupra celui de spionaj, reprezentat de titluri precum „Agentul straniu” (1974) de Savel Stiopul, „Reţeaua S” (1980) de Virgil Calotescu şi „Calculatorul mărturiseşte” (1982) de George Cornea. Accesul publicului este liber.
În Grădina secretă a terasei Cărtureşti-Verona, tot de la ora 19 are loc proiecţia filmului documentar „Bun de la Natură”, urmată de o dezbatere despre pădurile din România, situaţia proprietarilor de păduri din zonele protejate şi strict protejate precum şi alte probleme legate de metodologia dezvoltată, la care participă reprezentanţi ai organizaţiei WWF-Romania şi ai autorităţilor relevante.
La Spaţiul Public European, de la ora 19 are loc proiecţia filmului documentar „To kyma – A Rescue in The Aegean Sea”, urmată de o dezbatere susţinută de reprezentanţi ai organizaţiilor ce apără drepturile migranţilor şi ale refugiaţilor. Evenimentul marchează Ziua Mondială a Refugiatului în contextul declanşării crizei refugiaţilor în Europa.
KineDok prezintă, de la ora 19.30’ în Hecate, filmul „Tatăl meu, bancherul” de Ieva Ozolina, regizoare letonă aflată în căutarea tatălui ei care, imediat după căderea URSS-ului, se bucură de un succes rapid, dar care apoi dispare subit pentru a fi găsit de Interpol, optsprezece ani mai târziu, într-un azil psihiatric din Malaezia…
La Grădina cu filme a Creart, de la ora 21 rulează „Nu există ţară pentru bătrâni”, un thriller pasionant realizat de Joel şi Ethan Coen, după un roman al scriitorului american Cormac Mccarthy distins cu premiul Pulitzer, acţiunea petrecându-se în vremurile noastre, când traficanţii de droguri îşi fac de cap, iar orăşelele au devenit poligoane de tragere în aer liber.
Şcoala micilor vedete prezintă, de la ora 17.30’ la Cinema Elvira Popescu, filmele de nivel amatori cu copii „Maşina de făcut teme” şi „Aventuri cu Detectivel”.
MUZICĂ
Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” susţine, de la ora 19 la Ateneul Român, primul concert al săptămânii dirijat de Mark Laycock, având în program: „Semnale” de Adrian Iorgulescu, Concertul pentru pian şi orchestră de Ravel – solistă Alexandra Silocea şi Simfonia nr. 2 de Sibelius.
Trupa Bucium susţine un concert de Sânziene, de la ora 21 în Clubul Fabrica.
EVENIMENTE
La Muzeul Naţional de Artă al României, de la ora 19 are loc o „Noapte magică de Sânziene” ce stă sub semnul lui Brâncuşi şi are în program:
– între orele 19 – 21, vizitarea gratuită a Galeriei Naţionale a Muzeului;
– între orele 19.30’ – 21, „Brâncuşi pe înţelesul celor mici – ateliere şi jocuri pentru copii de peste 5 ani propuse de Asociaţia Da’DeCe ca o mini-aventură prin muzeu, modelaj, împletit de coroniţe şi citit de poveşti româneşti;
– între orele 19 – 23, vizitarea expoziţiei „Brâncuşi fotograf” ce cuprinde 12 fotografii din colecţia Universităţii de Artă şi Design din Cluj Napoca;
între orele 21 – 23, în curtea de Onoare a Muzeului, se succed momentele:
– Sosirea alaiului Sânzienelor
– Cuvânt despre „Cuminţenia Pământului”, cu Doina Lemny, de la Centre Pompidou Musée National d’Art Moderne din Paris
– Concert de Ethno-Jazz cu Irina Sârbu & Ethnotic Project
– „Suflu”, moment coregrafic de Liliana Iorgulescu pe muzica Mihaelei Vosganian
– moment de poezie cu Victor Rebengiuc
– Brâncuşi în interpretarea tinerilor designeri români Alina Gurguţă şi Ellida Toma, doctorande UNArte, secţia Modă, sub coordonarea Prof. Univ. Dr. Unda Popp
– miniconcert al corului „Sound” condus de Voicu Popescu.
De la ora 19.30’, în Grădina Interioară a Şcolii Centrale din str. Icoanei nr. 3-5 are loc evenimentul „Se deschid cerurile de Sânziene”, ce cuprinde lectura unor pasaje deosebite din romanul lui Mircea Eliade, „Nuntă în cer”, însoţită de muzică.
EXPOZIŢII
La Muzeul Naţional de Istorie, de la ora 16 are loc vernisajul expoziţiei „O călătorie prin istoria şi viitorul bijuteriei”, ce este deschisă până pe 24 iulie. Pe 25 şi 26 iunie, între orele 12 – 14 au loc workshop-uri demonstrative, întâlniri cu designerii şi grupuri de discuţii susţinute de Assamblage Şcoala de Bijuterie Contemporană la sediul din Strada Dr. Carol Davila nr. 26.
La ora 19, la sediul ArCuB din strada Lipscani nr. 84 – 90, este vernisată expoziţia „Constantin Brâncuşi: omul şi lucrurile”, deschisă până pe 11 septembrie şi dedicată împlinirii a 140 de ani de la naşterea marelui sculptor. Realizată de Erwin Kessler şi Doina Lemny, expoziţia prezintă obiecte care au aparţinut sau au fost create de acesta, aflate în colecţia familiei Emilian Radu.
CARTE
La Librăria Humanitas de la Cişmigiu, de la ora 19 are loc lansarea volumului „Republica de la Ploieşti şi începuturile parlamentarismului în România”, de Silvia Marton, prezentat, alături de autoare, de: prof. univ. Vintilă Mihăilescu, antropolog, eseist şi publicist, şi conf. univ. Mircea Vasilescu, eseist, critic, istoric literar şi jurnalist.
CONFERINŢĂ
În cadrul săptămânii „DADA Vizual”, Sorin Alexandrescu susţine conferinţa „Marcel Iancu: figurile şi locurile”, de la ora 17 în Sala Rotondă a Muzeului Naţional de Artă al României.