Sesiunea plenară de la Strasbourg – 4-7 iulie
Articol de Sabina Lapadatescu, 4 iulie 2016, 15:46
Prioritățile președinției slovace a Consiliului UE
Deputații vor dezbate prioritățile viitoare președinții slovace a Consiliului de Miniștri al UE cu premierul Róbert Fico miercuri dimineața. Ei vor evalua, de asemenea, rezultatele președinției olandeze cu premierul Mark Rutte marți dimineața.
Prima președinție slovacă după aderere se va concentra în mandatul său de șase luni pe următoarele priorități:
– o Europă puternică economic,
– o piață unică modernă,
– politici de migrație și azi sustenabile,
– o Europă angajată la nivel global.
Președintele Parlamentului Martin Schulz va susține o conferință de presă cu premierul slovac Róbert Fico miercuri în jurul orei 12.00.
Dezbateri:
• marți, 5 iulie (dezbatere privind concluziile actualei președinții olandeze)
• miercuri, 6 iulie (prioritățile președinției slovace)
Procedură: declarații ale Comisiei și ale Consiliului cu dezbatere
Conferințe de presă:
• miercuri, 6 iulie la 12.00 (prioritățile președinției slovace, cu președintele PE Martin Schulz și prim-ministrul slovac Róbert Fico)
Dezbatere privind concluziile reuniunii UE din 28-29 iunie privind “Brexit”
Deputații vor dezbate concluziile reuniunii UE din 28-29 iunie în care liderii UE au discutat votul referendumului din Marea Britanie prin care s-a decis părăsirea UE și au insistat că ”nu vor exista negocieri de niciun fel înainte ca Marea Britanie să notifice oficial intenția sa de retragere”. Președintele Consiliului Donald Tusk și președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker vor deschide dezbaterea de marți.
Premierul britanic David Cameron a confirmat la această reuniune că decizia oficială de activare a articolului 50 din Tratatul UE va fi luată de un nou lider britanic. După aceea, Tusk a spus că liderii ”sunt deciși să rămână uniți și să lucreze împreună în format de 27”.
Alte subiecte pe agendă au fost propunerile privind piața unică digitală și uniunea piețelor de capital, recomandările specifice pentru fiecare țară privind politicile economice din cadrul Semestrului European, precum și strategia globală a UE pentru politica comună externă și de securitate.
Dezbatere: marți, 5 iulie
Procedură: declarații ale Consiliului și ale Comisiei
Parlamentul va vota crearea unei paze la frontierele și zonele costale europene
Deputații vor dezbate marți și vor vota miercuri planurile de a crea un sistem de control la granițele UE, aducând împreună agenția UE Frontex și autoritățile naționale de gestionare a frontierelor. Conform acestor propuneri, autoritățile naționale vor gestiona în continuare activitatea de zi cu zi la granițele lor.
Dar dacă granițele externe ale UE aflate în gestionarea lor se află la un moment dat sub presiune, vor putea cere ajutor de la Agenția pentru paza granițelor și zonelor costale europene (EBCG), care va putea trimite rapid echipe de control al frontierelor acolo unde este necesar.
EBCG nu va avea propriile sale echipe de gărzi, dar vor putea cere dintr-o bază de date creată de statele membre UE.
În cazul în care un stat membru se confruntă cu presiuni tot mai mari la granițele externe, cum ar fi o presiune migratorie foarte mare sau criminalitate transfrontalieră, echipele rapide de intervenție ar putea fi desfășurate temporar fie la cererea unui stat membru, fie prin decizia Consiliului. Planul operațional ar trebui adoptat de respectivul stat membru și de EBCG înainte de a putea avea loc desfășurarea.
Dacă statul membru respectiv nu respectă decizia Consiliului, iar situația reprezintă o amenințare la adresa spațiului Schengen, celelalte state UE vor putea reinstaura controale la granițele lor cu respectivul stat.
Agenția va avea un rol mai mare în reîntoarcerea migranților către țările lor de origine.
Dezbatere: marți, 5 iulie
Vot: miercuri, 6 iulie
Procedură: codecizie (procedura legislativă ordinară)
Conferință de presă: miercuri, 6 iulie, la 14.30 sau 15.00 (TBC)
Deputații vor cere actualizarea planului de cheltuieli al UE pe termen lung pentru a răspunde crizelor
UE trebuie să actualizeze planul său de cheltuieli pe termen lung pentru a face față crizelor neprevăzute cum ar fi migrația, terorismul și tinerii șomeri, vor spune deputații în dezbaterea de marți privind viitoarea revizuire a acestui plan. O rezoluție pe această temă va fi supusă la vot miercuri.
Cadrul financiar multianual (MFF) pentru 2014-2020 trebuie să aducă mai multă flexibilitate pentru a permite UE să răspundă prompt crizelor neașteptate la momentul adoptării sale, cum ar fi criza migrației și refugiaților, terorismul și chestiunile de securitate internă, criza în agricultură sau șomajul mare, mai ales în rândul tinerilor, se arată în propunerea de rezoluție.
În textul supus la vot, deputații cer o strategie bugetară care să se poată adapta crizelor neprevăzute. Ei subliniază că resursele limitate au forțat UE să creeze instrumente ad-hoc, ceea ce determină o problemă de responsabilitate și de control democratic în UE.
Ei propun să se creeze o rezervă permanentă a UE pentru crize în cadrul bugetului european, pentru a evita soluțiile ad-hoc și crearea de fonduri de criză. Textul mai cere și discuții aprofundate privind ”resursele proprii” și spune că revizuirea MFF la jumătatea perioadei de execuție este o ocazie de a preveni întărzierea recurentă a plăților prin evaluarea situației implementării lor și privind crearea unei strategii care să includă toate nevoile de plată.
În propunerea de text, deputații au subliniat că modificările agreate ca parte din evaluarea MFF la jumătatea perioadei de execuție trebuie implementate fără întârziere și incluse în bugetul 2017. Ei mai cer ca, fără să fie afectat rezultatul viitoarelor negocieri cu Marea Britanie, Comisia Europeană să prezinte ”prompt” un punct de vedere asupra implicațiilor bugetare ale votului Brexit.
Dezbatere: marți, 5 iulie
Vot: miercuri, 6 iulie
Procedură: rezoluție nelegislativă
Conferință de presă: miercuri, 6 iulie, la 14.30
Recomandări pentru reguli mai corecte și mai clare pentru impozitul pe profit
O listă lungă de recomandări menite să facă impozitul pe profit mai corect și mai clar va fi dezbătută marți și votată miercuri.
Textul propus – redactat de comisia specială pentru reglementările fiscale II – cere printre altele crearea unui registru public UE al beneficiarilor companiilor, o listă neagră a paradiselor fiscale, sancțiuni împotriva jurisdicțiilor fiscale necooperante, acțiuni împotriva abuzului privind regimul ”patentelor” (venituri din drepturi intelectuale), un cod de conduită pentru bănci și consultanții fiscali, reguli de bună guvernanță fiscală în toate acordurile comerciale ale UE și reținerea de impozite pe profitul care părăsește UE.
Co-raportorii au fost Jeppe Kofod (S&D, DK) și Michael Theurer (ALDE, DE).
Dezbatere: marți, 5 iulie
Vote: miercuri, 6 iulie
Procedură: rezoluție nelegislativă
Conferință de presă: miercuri, 6 iulie, la 9.30
Securitatea cibernetică: noi reguli pentru a crește rezistența UE la amenințările online
Companiile care oferă servicii esențiale, cum ar fi pentru energie, transport, bănci și sănătate, sau servicii digitale cum ar fi motoarele de căutare și serviciile de clouding vor fi obligate să ia măsuri de îmbunătățire a capacității lor de a rezista atacurilor cibernetice, conform primelor reguli UE privind siguranța cibernetică ce vor fi votate de PE miercuri. Fiecare stat membrue va trebui să nominalizeze autoritățile naționale și să creeze o strategie împotriva amenințărilor cibernetice.
Directiva UE privind securitatea rețelelor și informației (NIS) are ca scop să crească cooperarea în domeniul securității cibernetice între statele membre, eliminând astfel fragmentarea actuală între diferitele sisteme naționale. Sunt prezentate sectoarele în care companiile care oferă servicii esențiale vor fi obligate să asigure o mare rezistență la atacurile cibernetice. Aceste companii, identificate în fiecare stat membru, trebuie să raporteze autorităților naționale și cazurile serioase în care securitatea a avut de suferit.
Dezbatere: marți, 5 iulie
Voe: miercuri, 6 iulie
Procedură: codecizie (procedura legislativă ordinară), acord la a doua lectură
Etichetele privind eficiența energetică: PE votează poziția sa privind propunerea legislativă
Parlamentul va exprima poziția sa privind regulile noi obligatorii pentru etichetarea eficienței energetice pe produsele casnice, în rezoluția supusă la vot miercuri, după dezbaterea de luni. Propunerea de text cere o scară clară de la A la G pentru etichetele privind eficiența energetică a obiectelor casnice care să înlocuiască numeroasele clasificări ”+” (A+, A++, A+++), în termen de cinci ani.
Textul cere și etichete clare și lizibile care să arate clasa de eficiență energetică a produsului și consumul absolut în kWh într-o perioadă de timp pentru a ajuta consumatorii să facă aleagă în cunoștință de cauză și să își reducă din costul energiei.
Dezbatere: luni, 4 iulie
Vot: miercuri, 6 iulie
Procedură: codecizie (procedura legislativă ordinară)