Radioterapie de ultima generatie la Bucuresti
Articol de , 13 iulie 2016, 12:31
Pacientii afectati de boli hematologice maligne, precum leucemia acuta limfoblastica si care au indicatie terapeutica de iradiere corporala totala si transplant medular, nu mai sunt nevoiti sa plece la tratament in strainatate.
In premiera in Romania, au fost realizate primele proceduri de iradiere corporala totala cu cea mai moderna tehnica, in vederea pregatirii pentru transplantul de maduva osoasa.
Tehnica de iradiere corporala totala este parte a protocolului international de pregatire a pacientilor cu afectiuni hematologice maligne, in special leucemie acuta limfoblasta, pentru a primi transplantul de maduva osoasa. In Institutul Clinic Fundeni, aproximativ 80 de pacienti (adulti si copii) sunt diagnosticati anual cu leucemie acuta limfoblastica, dintre care in jur de 15 au indicatie de iradiere corporala totala si transplant medular.
“Dupa procedura de iradiere, pacientii sunt transferati la Institutul Clinic Fundeni si sunt atent monitorizati pana la realizarea transplantului. Comparativ cu alte proceduri, iradierea corporala totala are cele mai bune rezultate, asigurand efecte adverse minime” a declarat Prof.Dr. Daniel CORIU, directorul Centrului de Hematologie si Transplant Medular din cadrul Institutului Clinic Fundeni.
“Pacientii supusi transplantului de celule stem nu parasesc sectorul steril al Sectiei de Transplant Medular, timp de 4-6 saptamani. Pe tot parcursul spitalizarii, acestia au nevoie de supraveghere continua, iar intreg personalul medical le sta alaturi pentru a preveni aparitia complicatiilor.” a declarat Dr. Alina Daniela TANASE, coordonatoare a Programului de Transplant medular si director medical in cadrul Institutului Clinic Fundeni.
Comparativ cu chimioterapia sau cu alte alternative existente, iradierea corporala totala are o rata de succes de 100% si o toxicitate mult mai redusa asupra tesuturilor sanatoase.
“Pana in prezent, pacientii care aveau indicatie de iradiere corporala totala si transplant de maduva erau trimisi in strainatate la tratament, costurile suportate de stat ridicandu-se la aproximativ 200.000 euro. In tara, costul celor doua proceduri este de circa 70.000 euro, din care doar transplantul este decontat de catre stat.” a declarat Dr. Carmen Orban, manager al Institului Clinic Fundeni.
Pana in prezent, patru pacienti au fost supusi procedurii de iradiere corporala totala inaintea transplantului de maduva. Durata medie de efectuare a unui plan de tratament este de 4 saptamani si implica o echipa formata din 5 medici radioterapeuti si 2 fizicieni. O sedinta dureaza 1h 30 min, iar tratamentul presupune in medie 6 sedinte.