Expoziție high tech van Gogh, la Bușteni
Articol de Sabina Lapadatescu, 14 iulie 2016, 13:55
Fascinanta lume a pictorului olandez Vincent van Gogh este adusă, în premieră, în România, prin cea mai nouă tehnologie.
Holograma pictorului, instalații audio-video ale picturilor celebrului artist și floarea-soarelui animată, toate se vor regăsi în expoziția interactivă „MOVING van GOGH” de la Castelul Cantacuzino din Bușteni, începând din 15 iulie.
”Vizitatorii se vor putea delecta cu un spectacol incredibil, un proiect îndrăzneț, prin care aducem pentru prima dată în România fantastica lume a lui van Gogh… Am putea numi expoziția «Moving van Gogh» o antiteză, între vechi și nou, între tradițional și modern, între realitate și imaginar, un proiect în care tehnologia se îmbină perfect cu clasicul”, a declarat Kurt Neuschitzer, CEO al Zamora Estate.
Trei săli interactive, peste 300 de floarea-soarelui animate, ce vor dansa în ritmul pașilor vizitatorilor, și o hologramă a lui van Gogh sunt doar câteva dintre elementele centrale ce pot fi descoperite în expoziția „Moving van Gogh”, care rămâne deschisă până pe 16 octombrie.
Pe lângă elementele artistice de high-tech, expoziția va păstra până la finalul acesteia cele mai expresive și dinamice 40 de heliogravuri cu lucrările lui van Gogh.
Pentru o experiență alternativă, Cantacuzino Castle Art Gallery a creat zone speciale, în care, prin intermediul mai multor gadgeturi, vizitorii pot picta și pot recrea heliogravuri și opere celebre ale artistului.
Un alt element atractiv al expoziției este reprezentat de VAN GOGH-THEK, un spațiu special amenajat în care vor fi proiectate documentare despre viața și opera pictorului olandez Vincent van Gogh.
Cantacuzino Castle Art Gallery a luat ființă în 2015, prima sa expoziție fiind dedicată pictorului spaniol Salvador Dali. Au urmat lucrări grafice ale artiștilor Pablo Picasso și Marc Chagall. Cele trei expoziții s-au bucurat de aprecierea publicului, fiind vizitate de peste 50.000 de persoane.
Castelul Cantacuzino a fost construit în 1911, la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, monumetul devenit istoric fiind la inaugurarea sa una dintre cele mai moderne construcții din Europa. În 2010, Castelul a fost deschis spre vizitare și de atunci a devenit una dintre cele mai importante atracții de pe Valea Prahovei.