Cartea de weekend – ”Crizele de dupa criza”
Articol de cristina.toma, 16 iulie 2016, 10:00
O carte pe care nu ar trebui sa o lasati necitita in aceasta vara, mai ales daca v-ar placea sa cititi ceea ce citesc si milionarii in avion, este cea intitulata „Crizele de dupa criza” scrisa de Paul Dobrescu si aparuta la editura Litera.
„Crizele au si ele viclenia lor: te absorb, te bombardeaza cu evenimente, cu cresteri, cu descresteri, disponibilizari, falimente, incertitudini si iti lasa putin timp de gandire pentru ceea ce urmeaza dupa criza” – asa isi deschide Paul Dobrescu cartea abordeaza un subiect despre care putini autori de carti economice scriu. Multi ne lasa impresia ca odata terminata criza urmeaza imediat un boom economic, iar lumea va uita in scurt timp ceea ce a pierdut si a suferit in timpul crizei. Insa nu este deloc asa.
Dupa prabusirea pe care a reprezentat-o criza, dupa anii de evolutie economica lenta care i-au urmat, dezvoltarea va deveni obiectivul detasat al perioadei care vine.
Globalizarea poate construi o serie de premise ale dezvoltării, dar nu poate asigura si dezvoltarea propriu-zisa. Corporatiile? Corporatiile vin si pleaca. Ele pot crea „insule“ ale dezvoltarii; problema este cine reuneste toate aceste „insule“, cine construieste perspectiva? Sa nu ne amagim! Avem de-a face cu o adevarată mutatie.
Dezvoltarea va reprezenta principala unitate de masura a unei bune guvernari si va da seama de vrednicia statului. Stat–dezvoltare este noul tandem care va domina viata si relatiile internationale ale lumii.
Criza recenta a avut un impact masiv asupra relatiilor si ordinii internationale. Globul pare ca a intrat in trepidatii, iar „indisciplina geopolitica“ este caracteristica noii vieti planetare. Parca nimeni nu mai este multumit cu situatia actuala si toata lumea ar dori sa inceapa o „noua partida de sah geopolitic“.
La nivelul actorilor globali importanti, nimeni nu este prea puternic pentru a domina si nimeni nu este prea slab pentru a se lasa dominat.
Care este concluzia autorului la toate acestea? Aceasta o veti afla atunci cand veti citi cartea „Crizele de dupa criza” pe care nu o veti lasa din mana pana cand nu veti intoarce si ultima pagina.