„Ziua Independenţei: Renaşterea”
Articol de , 20 iulie 2016, 10:27
SF-ul de acţiune „Independence Day: Resurgence / Ziua Independenţei: Renaşterea” este sigur un film care se bucură de succes la public. Drept dovadă: la aproape o lună de la lansare încă mai rulează de câteva ori pe zi la toate cinematografele de mall. Era şi o producţie aşteptată, după succesul primului film „Independence Day”, care, acum 20 de ani, a adus contribuţii semnificative genului. După două decenii, regizorul Roland Emmerich face din nou echipă cu coscenaristul şi co-producătorul Dean Devlin şi revin la universul pe care l-au creat atunci, dar din care se simte lipsa lui Will Smith, personajul său fiind înlocuit de fiul aceluia jucat de Jessie Usher. În schimb, Bill Pullman, Jeff Goldblum, Judd Hirsch şi alţii câţiva îşi reiau rolurile, bineînţeles îmbătrânite.
Nava ce invadează acum lumea noastră, în urma unor decizii politico-militare ce se dovedesc eronate, însumează toate navele din primul film şi, în plus, are gravitaţie proprie, simpla sa apariţie provocând adevărate cataclisme şi nenumărate distrugeri. Veţi descoperi singuri ce clădiri-simbol ale civilizaţiilor umane sunt demolate. Povestea din „Ziua Independenţei: Renaşterea” urmăreşte aproape identic structura vechiului film, diferenţele neavând un impact cu adevărat semnificativ. Astfel, după invazia deja amintită urmează: o primă ripostă a oamenilor eşuată în care sunt vizibile, previzibil, doar forţele aeriene americane, un element cheie care răstoarnă raportul de forţe şi o confruntare finală.
Nici extratereştrii nu au evoluat prea mult ca personaje negative, ci doar tehnica lor care se dovedeşte superioară proiectului de apărare imens pentru protejarea planetei, la care au colaborat naţiunile Pământului, folosind tehnologie recuperată de la navele spaţiale ostile doborâte în primul film. Numai ingenuitatea câtorva oameni curajoşi, bărbaţi şi femei, poate salva lumea noastră de la dispariţie. Printre aceştia se numără şi Jake Morrison, aviator jucat bine de Liam Hemsworth.
Printre noutăţi se numără faptul că în „Ziua Independenţei: Renaşterea” Statele Unite ale Americii au ca Preşedinte o femeie, pasul următor al corectitudinii politice. Mai puţin noutate, dar foarte important, este accentul pus pe dramele personale ale personajelor, în contextul în care spectatorul este aproape covârşit de evenimentele perindate pe marele ecran. Printre acestea se strecoară multe personaje colorate, inclusiv omul de ştiinţă trăsnit Brakish Okun, care fac deliciul spectatorilor.