Romanii cumpara masiv titluri de stat

Articol de , 26 iulie 2016, 07:55
Romanii persoane fizice aveau, la date de 30 iunie, credite totale in moneda nationala luate de la banci in valoare de 60,1 miliarde de lei, afirma Banca Nationala intr-un comunicat.
In schimb, in acelasi moment, depozitele persoanelor fizice in moneda nationala la banci se ridicau la 97,4 miliarde de lei, adica cu peste 50% mai mult decat valoarea totala a creditelor.
Conform BNR aceeasi situatie se regaseste si la valuta : creditele totale se ridicau la 30 iunie la 50 de miliarde echivalent lei, in timp ce depozitele totalizau 57 de miliarde echivalent lei.
Altfel spus, romanii crediteaza bancile comerciale.
Romanii au invatat din proprie experienta ca trebuie sa evite sa ia credite in valuta, dar au capatat curaj sa ia credite in moneda nationala.
Conform cifrelor BNR creditele in valuta la sfarsitul lunii iunie 2016 erau cu peste 14 procente (mai precis -14,6%) mai putine decat in urma cu un an, in iunie 2015.
Prin comparatie, suma totala a creditelor in lei erau, in iunie 2016, cu 30% mai mare decat in urma cu un an.
Interesant este faptul ca depozitele polulatiei la banci cresc desi dobanzile scad continuu, iar la valuta sunt extrem de mici.
Romanii nu au, deocamdata, suficienta incredere in alte instrumente de economisire, mai profitabile.
Sitiatie ar putea sa fie schimbata de actuala emisiune de titluri de stat pe doi ani cu dobanda de 2,15% pe an, titluri adresate exclusiv populatiei, emisiune aflata inca in derulare.
Conform Ministerului Finantelor, desi suma prevazuta initial era de doar 100 de milioane de lei, dupa prima saptamana oferta a fost deja suprasubscrisa de 2,8 ori, adica romanii au cerut sa cumpere titluri de peste 280 de milioane de lei.
Oferta de titluri de stat va fi valabila pana pe 29 iulie, iar Ministerul Fiantelor s-a angajat sa suplimenteze suma pusa in joc in asa fel incat sa raspunda la toate cererile cumparatorilor.
Dupa cum decurg lucrurile, aceasta tentativa a statului de a se imprumuta la cetateni pare sa se indrepte catre un succes cu mult mai mare decat cel preconizat.
Este adevarat ca si dodanda, 2,15% pe an, care, in plus, este si neimpozabila, este mult mai generoasa decat dobanzile practicate de principalele banci romanesti la depozitele in lei.
In plus, la emisiunea de titluri de stat din acest an valoarea unui titlu este de 100 de lei, de 10 ori mai mica decat la emisiunea de anul trecut, ceea ce permite unui numar mult mai mare de oameni sa cumpere.