Satele romanesti se modernizeaza cu bani europeni
Articol de , 26 iulie 2016, 08:58
Orasenii care s-au mutat la tara, dar nu vor sa fie fermieri au o noua sansa.
Incepand din 28 iulie si pana la sfarsitul lunii noiembrie micii antreprenori care vor sa faca la sate afaceri non-agricole vor primi fonduri europene nerambursabile de pana la 200.000 de euro prin Programul National pentru Dezvolare Rurala (PNDR) 2014-2020.
Este vorba de incurajarea crearii, in mediu rural, de locuri de munca alternative care, pe de o parte, sa absoarba forta de munca disponibila, iar pe de alta parte sa dezvolte industrii si servicii care sa ajute la cresterea nivelului de trai de la sate.
Intre 50.000 si 200.000 de euro vor primi intreprinzatorii care vor sa infiinteze la sate pensiuni, sau unitati de mica productie industriala, ateliere mestesugaresti, sau ateliere de fabricat produse traditionale, sau unitati de servicii de orice fel si chiar cabinete medicale si sanitar-veterinare.
Banii vor fi acordati prin doua programe care fac parte din PNDR :
Submasura 6.2 – „Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale” cu un buget total de 73 de milioane de euro si
Submasura 6.4 – „Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole” cu un buget total de 85 de milioane de euro.
Spre deosebire de alte programe de incurajare a afacerilor cu fonduri europene, cum ar fi cele prin Programul Operational Regional, la Submasura 6.2 aceste finantari pot sa acopere 100% din valoarea investitiei
Adica intreprinzatorul nu mai trebuie sa aiba nicio contributie financiara proprie si nu mai trebuie sa ia niciun credit de la banca.
Dar suma maxima disponibila pentru o investitie este de 70.000 de euro
La Submasura 6.4 suma maxima disponibila pentru o investitie este mult mai mare, de 200.000 de euro, dar sprijinul nerambursabil este de maximum 90% din valoarea proiectului.
Asta inseamna ca investitorul trebuie sa aiba fonduri proprii de minimum 10% din valoarea investitiei.
Cererile de finantare si celelalte documente necesare se depun online, pe site-ul Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), din subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).