Obiecte de arta imprimate 3D
Articol de , 27 iulie 2016, 15:54 / actualizat: 27 iulie 2016, 22:25
La Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti a avut loc Ziua Portilor Deschise. Cu acest prilej Asociatia Cultura Verde a prezentat statia experimentala de reciclare a materialelor plastice pentru imprimarea 3D.
Pe langa partea tehnologica, proiectul „Rec-o- Plast” cuprinde doua alte componente, civica si educationala. Scopul principal este reciclarea materialelor plastice, in special a PET-urilor.
Pana in martie 2017, proiectul va fi implementat in liceele din Onesti, Tecuci, Campulung Muscel, Slobozia, Urziceni, Ramnicu Valcea, Lugoj si Bucuresti.
Elevii vor contribui la strangerea celor 700 kg de materiale plastice utilizate in imprimarea 3D.
Pentru realizarea unui print, se prelucreaza sablonul si este transmis imprimantei printr-un cod sursa. In functie de complexitatea acestuia, procesul poate dura mai mult de cinci ore. Imprimanta foloseste pe post de consumabil filamentul obtinut in urma prelucrarii PET-urilor.
Prin urmare, reciclarea plasticelor este o solutie ingenioasa si accesibila pentru crearea filamentului. El se gaseste si pe piata internationala, insa achizitionarea este costisitoare.
Cu ajutorul noii tehnologii, asociatia a realizat printurile 3D a patru obiecte de patrimoniu aflate in expozitia „Romania – Civilizatii suprapuse”. Statueta antropomorfa, capul de statuie – Serapis, cahla de soba si crucea de mana apartin unor ere istorice diferite.
Demonstratia de imprimare a avut loc astazi in intervalul orar 10:00-12:00.
Printurile obtinute cu ajutorul imprimantei 3D sunt expuse la Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti pana pe data de 18 septembrie 2016.
Foto & text: Ionela Ciobotariu si Camelia Danilov