Profesiile viitorului, certificate internaţional de Google şi Facebook
Articol de , 28 iulie 2016, 14:57
În contextul în care piaţa publicităţii online a cunoscut o adevărată explozie în ultimii ani, marii “jucători” mondiali, Google şi Facebook organizează cursuri şi seminarii online gratuite, care vor acredita la nivel internaţional milioane de specialişti în marketingul online. Prin aceste programe de calificare, cele două companii care domina piaţa online şi-au propus, nu numai să dezvolte noi profesii, dar să deschidă şi noi orizonturi pentru tinerii antreprenori.
Lorand Soares Szasz, unul dintre cei mai cunoscuţi traineri din România, care a adunat peste 140.000 de participanţi la cursurile sale de creştere a afacerilor, constată că deja există o preocupare foarte mare, mai ales a companiilor din România, pentru a-i determina pe angajaţi – în special pe cei care ocupă funcţii în departamente de comunicare, marketing, PR sau departamente conexe – să urmeze şi să finalizeze cursurile online ale Google şi Facebook.
“Dacă până de curând, angajatorul era relativ mulţumit ca angajatul să deţină doar studii de licenţă sau masterale, viitorul ne rezervă multe surprize din această perspectivă. În viitorul apropiat, angajatul-model va fi acela care, nu numai a terminat o facultate, ci care a demonstrat că este interesat să fie în permanenţă upgradat cu informaţii noi şi competenţe relevante pentru piaţa actuală. Fără a minimalize importanţa studiilor de licenţă, însă foarte puţine universităţi îl învaţă pe studenţi cum să implementeze, spre exemplu, o campanie de promovare în Facebook, Twitter, Google sau alte reţele online şi, chiar dacă i-ar învăţa, peste o lună acele informaţii sunt perimate. Cursurile oferite de Google şi Facebook au reuşit să mulţumească piaţa din mai multe perspective – nu doar oferindu-le o bază teoretică, cât mai ales din punct de vedere al utilităţii practice – iar absolventul acestor cursuri online va avea diploma valabilă doar un an, urmând ca după aceea să-şi reînnoiască competenţele, respectiv diploma, printr-o altă serie de examene online. Întreg acest mecanism face parte din educaţia viitorului”, declară Lorand Soares Szasz.
Totuși, de ce aleg companiile să își pregătească angajații în aceste domenii?
Rapoartele Facebrands arată că, numai în România, la ora actuală, peste 42% din populație este deja prezentă pe Facebook și peste 82% din totalul de utlilizatori de internet români dețin un profil pe rețeaua de socializare. Prezența masivă a potențialilor clienți în același loc și posibilitatea targetării publicului-țintă anunță un val serios de specializări în domeniul online și social media şi în rândul românilor. “Facebook nu e, contrar unor păreri, un spațiu de socializare pentru copii. A devenit o bază de date interactivă şi serioasă, care poate să fie un instrument foarte util în dezvoltarea afacerilor românești”, spune Lorand Soares Szasz.
Conform unui studiu realizat în 2015 şi publicat pe Statista.com, atât companiile care vând către client, cât și cele care se adresează altor companii, vindeau prin rețelele de socializare. În ceea ce priveşte marketingul B2B (business to business), reţelele LinkedIn şi Facebook sunt folosite de 41%, respectiv 30% dintre companii pentru a-şi promova serviciile altor companii, iar peste 65% dintre companii folosesc Facebook pentru promovarea serviciilor direct consumatorilor.
“Personal, consider că antreprenorii și managerii ar trebui să se folosească de aceste instrumente pentru că am intrat într-o etapă în care multe decizii de cumpărare se iau in social media. În acelaşi timp, ar trebui să fim atenți să nu picăm în capcana de a face social media după ureche. E important să lucrăm cu oameni care au studiat și au înțeles algoritmii de funcționare ca să putem să obținem rezultate pozitive” recomandă Lorand Soares Szasz.
Lorand Soares Szasz este unul dintre cei mai apreciați speakeri și antreprenori români la ora actuală. A fost desemnat de 2 ori consecutiv cel mai bun speaker din România la evenimentele Business Days. Prin carțile și cursurile sale inspiră zeci de mii de antreprenori din țară, dar și din străinătate.