Jason Bourne – un thriller plin de acţiune
Articol de , 1 august 2016, 08:45
Premiera „Jason Bourne” este un thriller plin de acţiune al cărul titlu ne indică deja personajul din centrul său şi franciza din care face parte, varianta americană mai realistă şi cu mai mulţi muşchi a britanicului mai stilat James Bond. La nouă ani de la „The Bourne Ultimatum”, actorul şi co-producătorul Matt Damon şi regizorul şi co-scenaristul Paul Greengrass fac din nou echipă, lansând încă o aventură globală, căci povestea plină de frenezie se desfăşoară la Roma, Atena, Londra, Berlin, Vegas şi în alte locaţii mai mici. În multe din acestea personajul titular caută să afle ce s-a întâmplat cu tatăl său, Richard Webb, de a cărui ucidere îşi aduce aminte şi despre care fosta sa colegă Nicky Parsons a aflat că ar fost implicat în infamul proiect Treadstone ce l-a creat pe Bourne.
Jason Bourne redevine inamicul numărul unu al CIA, când Robert Dewey, directorul agenţiei excelent interpretat de Tommy Lee Jones, crede că acţiunile acestui fost agent riscă să deconspire nu atât operaţiunile secrete şi interesele obscure ale Agenţiei, cât corupţia internă. Directorul se transformă într-o adevărată fiară, având ca principal colaborator pe agentul foarte bine jucat de Vincent Cassel ce urmăreşte să se răzbune pe Bourne care i-a adus multă suferinţă, lăsându-l fără acoperire. De partea fostului agent pare a fi şi Heather Lee, lidera secţiunii cibernetice a CIA excelent interpretată de Alicia Vikander, care vrea să-l recupereze pe Bourne pentru a fi folosit din nou pentru cele mai periculoase misiuni.
Cum Paul Greengrass preferă subiectele sociale, una dintre cele mai bune scene de urmărire a filmului are loc la Atena, noaptea, printre molotovurile demonstranţilor greci, Bourne având cu el pe motocicleta poliţiei locale pe frumoasa Nicky. De asemenea, în thrillerul de acţiune „Jason Bourne” sunt incluse inteligent problema refugiaţilor, dar mai ales cea a lipsei de intimitate online cauzată de reţelele de socializare. Astfel Riz Ahmed, actor şi muzician londonez îl interpretează pe Aaron Kalloor, creator al Deep Dream, o reţea de socializare cu 1,5 miliarde de utilizatori în întreaga lume pe care CIA vrea s-o folosească pentru supravegherea globală… ştiţi voi: legile Big Brother. Ca să nu mai vorbim de mijloacele de urmărire şi vizualizare pe care le are deja Agenţia de spionaj şi apar în acest film.
În ciuda unor rezolvări de situaţii cam trase de păr, a aparatului de filmat obositor de agitat, povestea de acum are momentele ei de forţă, în special urmăririle din Atena, Londra şi Las Vegas, precum şi un final lăsat deschis pentru viitoare posibile continuări ale francizei. Aşa că merită să o vizionaţi la CinemaPRO, Glendale Studio sau oricare dintre cinematografele de mall.