Românii sunt dependenți de internet
Articol de Marga Tudor, 6 august 2016, 16:53
Potrivit unui studiu IRES, 9 din 10 români din mediul urban cu vârste între 16 și 50 de ani folosesc internetul. Cele mai accesate rețele sociale sunt Facebook, YouTube și Google+.
40% dintre cei intervievați spun că folosesc internetul mai mult de trei ore zilnic, 31% spun că îl folosesc între una și trei ore pe zi, iar 9% sub o oră pe zi.
10% dintre respondenți au declarat că folosesc internetul mai rar decât zilnic, iar 9% spun că nu îl folosesc deloc, potrivit Agerpres.
8 din 10 intervievați ascultă muzică zilnic: 35% pentru mai mult de trei ore, 28% între una și trei ore, iar 16% pentru mai puțin de o oră.
7 din 10 subiecți afirmă că se uită la televizor zilnic, pe durate mai scurte de timp decât cele alocate utilizării internetului sau ascultării de muzică.
În ceea ce privește petrecerea timpului liber și socializare, cei mai mulți dintre intervievați spun că obișnuiesc să facă ieșiri în aer liber săptămânal sau mai des — 64%, în timp ce 49% se vizitează cu prietenii, iar 39% cu rudele.
Studiul a fost realizat în luna iulie, pe un eșantion de 800 de persoane cu vârste cuprinse între 16 și 50 de ani din mediul urban. Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național. Eroarea maximă tolerată: plus/minus 3,5%. Chestionarele au fost aplicate prin metoda CATI.
Pentru cei care conștientizează dependența de calculator sau device-uri, cercetătorii spun că există viață și după internet 🙂
Ce poți face când nu ai net? Ei bine, poți citi o carte bună, poți urmări un film interesant, să porți o conversație inteligentă, să ieși cu prietenii sau să petreci mai mult timp cu familia, să vizitezi locuri pe care încă nu le-ai văzut, sau.. să te ocupi de treburile casnice 🙂