Surplusul de greutate grăbește îmbătrânirea cu zece ani a creierului

Excesul de greutate grăbește îmbătrânirea cu zece ani a creierului, susțin cercetătorii britanici, după monitorizarea sistemului nervos la două categorii de persoane: obeze și persoane cu greutate normală. Țesutul creierului la obezi a arătat în medie cu zece ani mai în vârstă, față de creierul persoanelor care erau de aceeași vârstă și care nu aveau probleme cu greutatea.

«Pe măsură ce îmbătrânim, creierul nostru se reduce treptat din dimensiune, iar la persoanele obeze nu se știe din ce cauză acest proces este mai rapid cu zece ani, comparativ cu persoanele care au o greutate normală. Nu știm de ce se întâmplă acest lucru, dar putem să ghicim…», a declarat Lisa Cencia Rohan de la Universitatea Cambridge.

Rohan, împreună cu echipa sa, a descoperit acest fenomen neobişnuit, după ce a studiat radioagrafiile creierului a peste 500 de locuitori din Cambridge, cu vârsta cuprinsă între 20 – 87 de ani, care au luat parte la un experiment.

Studiile au fost efectuate pe baza unui IRM (examinarea imagistică prin rezonanţă magnetică) într-un aparat RMN (rezonanţă magnetică nucleară) în unul din spitalele din oraş.

Rezultatele arată modificări clare la nivelul structurii creierului la persoanele cu surplus de greutate, faţă de creierul celor care au o greutate normală, diferenţele fiind mult mai vizibile mai ales la persoanele care depăşesc vârsta de 40 de ani. Modificările la nivelul structurii creierului afectează şi capacităţile cognitive, dar şi IQ-ul persoanelor obeze.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.