Drumeție montană în familie – trasee accesibile și persoanelor cu dizabilități
Articol de cristina.toma, 10 august 2016, 16:07
Asociația de Educație și Cultură Outdoor (A.E.C.O.) România anunţă lansarea ghidului montan „Drumeție Montană în Familie – trasee accesibile şi persoanelor cu dizabilităţi”. Scris de Marian Anghel, preşedintele Societăţii Ghizilor şi Liderilor Montani.
Ghidul se adresează familiilor cu copii și persoanelor cu dizabilități şi este unic în publicațiile de profil din România, atât prin tema abordată, cât și prin modalitatea de prezentare a informațiilor. Acest ghid răspunde nevoii de informații centralizate privind potențialul natural din zona Brașov şi include descrierea în limba română şi engleză a aproape 60 de trasee din 6 masive montane din jurul Brașovului – masivele Postăvaru, Piatra Mare, Piatra Craiului – partea nordică, Bucegi – partea nordică, Ciucaș – parțial partea nordică și Baiului – zona prahoveană.
Atât traseele pentru copii, cât și cele pentru persoane cu dizabilități sunt clasificate în funcție de gradul de dificultate, fiind însoțite de fotografii și descrieri explicative, alături de numeroase informații privind mersul pe munte în general. Informațiile publicate au fost obținute exclusiv din teren, prin cercetarea, măsurarea, fotografierea și analizarea traseelor din perspectiva accesibilității acestora de către copii sau persoane cu dizabilități. Întreaga muncă de cercetare în teren a fost realizată de membrii și voluntarii Asociatiei de Educatie si Cultura Outdoor (A.E.C.O), în colaborare cu Rucksack Mountain Guides.
Ghidul este un instrument util şi pentru educatori, profesori, asociații, ONG-uri implicate în sfera educațională sau oricare alte persoane ce doresc să petreacă timp activ în natură sau să facă drumeții în munti. Cu ajutorul informațiilor din acest ghid, adulții pot alege singuri traseele potrivite pentru copiii lor, în funcție de vârstă, echipament și experiență, își pot evalua planurile proprii și pot realiza altele noi.
Ghidul a fost realizat în cadrul proiectului „Natura fără Bariere” cu susţinerea Fundaţiei Orange si este disponibil gratuit asociațiilor persoanelor cu dizabilități, în limita stocului disponibil, prin contactarea directă a Asociaţiei pentru Educaţie şi Cultură Outdoor. Pentru toți cei interesați, ghidul poate fi achiziţionat online prin intermediul Rucksack Shop. Toate veniturile obținute din vânzarea acestei cărți vor fi refolosite în scopul continuării proiectelor de educație outdoor realizate de către A.E.C.O. România.