Guvernul finanteaza reteaua nationala de incarcare pentru masini electrice
Articol de , 10 august 2016, 17:45
70 de milioane de lei va aloca in acest an Ministerul Mediului pentru finantarea primului program de constituire a unei retele nationale de incarcare pentru masinile electrice
«Programul « Infrastructura de alimentare verde » a fost realizat in conformitate cu reglementarile U.E, si pune bazele viitoarei retele nationale de puncte de alimentare pentru autovehiculele electrice din Romania.(…..). Acesta este finantat prin Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) si beneficiaza, pentru anul 2016, de suma de 70 milioane lei, suma care va acoperi instalarea a circa 420 de statii de incarcare cu putere normala si alte 420 de statii de incarcare rapida», se arata intr-un comunicat al Ministerului Mediului care a lansat astazi Ghidul de finantare al Programului «Infrastructura de alimentare verde».
Ministerul mai precizeaza ca programul este multianual si tinta indicativa este ca pana in 2020 Romania sa dispuna de 6.000 de puncte de alimentare.
Conform Ghidului de finantare primariile, institutiile publice si agentii economici care vor sa construiasca puncte de alimentare pentru autovehiculele electrice vor putea sa depuna dosarele de finantare in perioada 15 septembrie – 15 octombrie 2016 la sediul AFM.
Fiecare solicitant de finantare poate beneficia de finantarea a 80% din costurile unui astfel de proiect, iar suma maxima pe care o poate solicita o primarie, institutie publica, sau un agent economic este de 900.000 de lei
Pentru o priza cu timp de incarcare normal, in circa 4 ore, AFM acorda 2.500 de euro, iar pentru o priza cu incarcare rapida, in mai putin de 1 ora, se acorda 35.000 de euro.
Daca Programul « Infrastructura de alimentare verde » va fi aplicat, vor exista prize in parcarile publice, in parcarile care deservesc baze sportive, sali de spectacole, sau centre comerciale, sau in puncte de pe marginea la autostrazilor si drumurilor nationale.
« Suntem convinsi ca imediat ce reteaua va fi activa si va permite traversarea Romaniei de la un capat la altul, cu o masina 100% electrica, cu costuri de sub 50 de lei, acest mod de transport va deveni o optiune importanta pentru mult mai multi romani » a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pasca Palmer.
Conform Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autovehicule, in primele 6 luni ale acestui an in Romania s-au cumparat doar 307 autoturisme hibride sau 100% electrice.