297 la Ministerul Sanatatii plus 271 la CNAS nu egal 570! Sau doua milioane pot „rotunji” o cifra, in finante?!
Articol de , 11 august 2016, 05:48 / actualizat: 11 august 2016, 16:19
570 de milioane de lei la Sănătate pentru oameni, programe, eficientizare şi investiţii
Din care:
297 de milioane sunt pentru Ministerul Sănătăţii.
271 de milioane sunt pentru Casa Naţională de Asigurări de Sanatate
“Cifrele sunt relativ simple. Vorbim de 570 de milioane alocare suplimentară în cadrul rectificării bugetare din care 297 de milioane sunt pentru Ministerul Sănătăţii, iar 271 de milioane sunt pentru Casa Naţională de Asigurări” a declarat la finalul primei rectificari bugetare pe anul 2016 ministrul sanatatii, Vlad Voiculescu.
Interesant, pentru un specialist în finanţe.
Oameni:
De la 1 august, prin Ordonanţa 20, salariile medicilor cresc. La sfârşitul acestei luni, lucrul acesta se va vedea în buzunarul fiecărui medic.
Un al doilea lucru agreat recent este creşterea plăţilor gărzilor suplimentare ale medicilor prin raportarea la salariul de bază majorat de la 1 august.
Baza pentru plata gărzilor era până acum salariul de bază din 2009.
Ministrul Sănătăţii a adăugat că se are în vedere ‘o flexibilizare pentru modul cum sunt tratate gărzile şi timpul de lucru al medicilor în general’.
Ministerul Sănătăţii are în vedere, de asemenea, măsuri de remunerare pentru medicii rezidenţi de anul I şi II pentru gărzile pe care le fac.
Aceste gărzi se fac, trebuie şi recompensate. “Evaluăm diverse posibilităţi pentru a motiva tinerii rezidenţi să facă aceste gărzi în continuare şi să-şi ajute medicii seniori’, a mai declarat Voiculescu.
Programe
În ceea ce priveşte programele avute în vedere la nivelul MS, ministrul a spus că un punct foarte important este programul naţional de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale şi monitorizarea utilizării antibioticelor şi antibioticorezistenţei.
Bugetul acestui program a fost suplimentat cu 4,6 milioane de lei.
A fost inclusă testarea activă pentru toţi pacienţii nou internaţi în secţiile de ATI, in 72 de spitale.
Este vorba de spitalele cu laborator de microbiologie în structură.
A fost extinsa si reţeaua de unităţi sentinelă de la 12 la 23 de unităţi la nivel naţional. Este vorba de unităţi în care se asigură supravegherea infecţiilor nosocomiale, precum septicemii, pneumonii, infecţii urinare, infecţii consecutive utilizării dispozitivelor medicale şi infecţii de sinus chirurgical în secţiile cu risc ridicat, precum ATI şi chirurgie.
De asemenea, exista un buget pentru persoanele care vor beneficia de formare profesională pentru controlul infecţiilor nosocomiale şi al utilizării prudente a antibioticelor în 114 unităţi sanitare, a spus ministrul Sănătăţii.
In România consumul de antibiotice este cu ‘70% mai mare decât media europeană iar acest lucru trebuie pus ‘în directă legătură cu infecţiile nosocomiale’.
Un alt capitol este cel in care este vorba vorba despre continuarea şi extinderea contractelor privind tratamentul fără interferon pentru hepatita C. În felul acesta vor fi ajutaţi peste 10 mii de oameni.
In acelasi timp vor fi reluate negocierile pentru medicamente pentru melanom malign, cancer de prostată, cancer pulmonar, vor fi negociate alte molecule pentru tratarea unor afecţiuni oncologice, cardiovasculare, diabet zaharat şi altele.
La nivel de servicii, ministerul are în vedere continuitatea acordării serviciilor medicale, a medicamentelor, dispozitivelor medicale până la sfârşitul anului, dar se va pune accent si pe stimularea serviciilor în tratament ambulatoriu, a anunţat Voiculescu.
In ceea ce priveste subprogramul de oncologie pediatrică, Voiculescu a precizat ca va fi introdus un subprogram de diagnostic genetic al tumorilor solide maligne.
După ce s-a făcut diagnosticarea şi s-a aplicat tratamentul este importanta o monitorizare corectă.
Cinci milioane de lei vor fi alocaţi pentru finanţarea activităţilor din secţiile de neonatologie ale spitalelor de pediatrie şi ale maternităţilor de grad III.
La nivel de eficientizare, a fost iniţiata, deja, procedura de achiziţie centralizată la nivel naţional pentru antibiotice injectabile. Scopul final este acela de a asigura atât accesul continuu, cât şi o sustenabilitate în acest sector.
Exista o sumă iniţială alocată pentru achiziţii. Suma minimă estimata este de 122 de milioane de lei, suma maximă este de 161 de milioane de lei.
Ministerul are, de asemenea, în vedere achiziţii publice centralizate pentru medicamente oncologice şi pentru lucrurile pentru care pot fi încheiate contracte cadru la nivel central, urmând ca spitalele să intre în contracte subsecvente pentru aceste medicamente, a adăugat Voiculescu.
Investiţiile în Sănătate
Pentru neonatologie specialistii au definitivat necesarul la nivel naţional pentru ventilatoare nou-născuţi, incubatoare nou-născuţi, monitoare şi pompe perfuzii. Urmează achiziţii publice centralizate, pentru mai multe maternităţi.
15 milioane de lei care vor fi acordaţi în plus pentru investiţii în reabilitarea de clădiri la servicii judeţene de ambulanţă şi Unitati de Primiri Urgente.