A mai căzut o stea a teatrului românesc
Articol de , 21 august 2016, 18:46 / actualizat: 21 august 2016, 21:57
Marin Moraru a încetat din viață în această după-amiază.
Actorul avea 79 de ani.
El era internat la Spitalul Elias, din data de 10 august.
Cunoscutul actor Marin Moraru a decedat în jurul orei 17,30, a declarat pentru AGERPRES, managerul instituției, dr. Doina Dimulescu.
Potrivit acesteia, actorul se internase prezentând o formă gravă de boală.
„Era în stadiu terminal de când s-a internat”, a mai afirmat dr. Doina Dimulescu.
Actorul Marin Moraru s-a născut la data de 31 ianuarie 1937 în București.
A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L.Caragiale” în anul 1961, la clasa profesor Dina Cocea, având ca examen de diplomă rolul Agamiță Dandanache din piesa O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale.
După absolvirea facultății, a activat ca actor pe scenele de la Teatrul Tineretului (1961-1964), apoi la Teatrul de Comedie (1965-1968), la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra” (1968-1971) și la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” (1971-1974).
După o perioadă în care a predat în calitate de conferențiar universitar la I.A.T.C. București (1974-1980), s-a reîntors în anul 1980 la Teatrul Național „I.L. Caragiale”.
A primit mai multe distincții, printre care Premiul Gopo al Asociației pentru promovarea Filmului Românesc, ediția a 3-a, 2009, pentru întreaga carieră și Premiul de Excelență al Festivalului Internațional de Film Transilvania TIFF 2015 pentru întreaga activitate.
Din anul 2002 a devenit „Societar de onoare” al Teatrului Naţional din Bucureşti.
Alături de Gheorghe Dinică și Victor Rebengiuc, Marin Moraru a primit în 2008 titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică cu ocazia aniversării instituției.
În același an, actorul a fost decorat de fostul președinte Traian Băsescu cu Ordinul Național ‘Serviciul Credincios’ în Grad de Mare Cruce.
„Fericirea nu există, pentru că atunci când spui sunt fericit, ai fost deja. Nu poţi să pui mâna pe ea. Dacă ajungi să spui ‘sunt fericit’ înseamnă că această constatare e trecută prin conştiinţa ta şi e lăsată în urmă fericirea care a fost, deci nu există”, sublinia Marin Moraru la emisiunea „Profesioniştii” a Eugeniei Vodă.
Rolurile interpretate de Marin Moraru pe scenă au fost dintre cele mai diferite – de la Pigulete în „Pigulete plus cinci fete” de C. Bratu, la Guliţă în „Chiriţa în provincie” de Alecsandri, Patrocle în „Troilus şi Cresida” de Shakespeare, Diderot în „Nepotul lui Rameau” de Diderot, Crăcănel în „D’ale carnavalului” de I.L. Caragiale, Socrate în „Transplantarea inimii necunoscute” de Al. Mirodan, Regele în „Leonce şi Lena” de Buchner, până la Titircă în „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale, Take în „Take, Ianke şi Cadâr” de V.I. Popa, Doctorul în „Egoistul” de Jean Anouilh, în regia lui Radu Beligan.
sursa foto: libertateapentrufemei.ro