5 alimente care te ajută să slăbești
Articol de Sabina Lapadatescu, 30 august 2016, 10:39
Când vine vorba de slăbit, lucrurile nu sunt prea simple. De preferat este să slăbești fără să pierzi masa musculară. Problema este că sportul nu este suficient, câtă vreme nu este combinat cu o alimentație corespunzătoare.
Exercițiile fizice se ocupă de menținerea/ creșterea musculară, în timp ce regimul te ajută să scapi de stratul de grăsime acumulat de-a lungul timpului.
Iată 5 alimente care te vor ajuta să ajungi la silueta mult visată:
Semințe de chia
Semințele de chia conțin vitamine, antioxidanți, proteine, acizi grași, calciu, fier, potasiu în cantități considerabile. Pe lângă toate acestea, semințele de chia au și importante proprietăți detoxifiante. În plus, conținutul bogat de fibre ajută la regenerarea țesuturilor și la formarea unei mase musculare puternice.
Semințele de chia au proprietatea de a regla greutatea corporală datorită capacității lor de a ține sub control pofta de dulciuri. Senzația de sațietate pe care o dau semințele de chia durează mult timp. Ele pot fi adăugate în salate și în alte mâncăruri.
Peștele este bogat în acizi grași Omega 3, care ajută organismul să piardă din stratul de grăsime. Consumul de somon, sardine sau ton ajută la subțierea stratului de grăsime corporală prin oxidarea ei. Condiția este, spun specialiștii, în urma studiilor făcute, să asociați consumul de pește gras cu mișcare fizică făcută regulat.
Oua
Ouăle au puține calorii, dar sunt bogate în proteine de calitate, ceea ce face ca după consumul acestora, organismul să aibă nevoie de mai puține alimente pentru consum. În plus, oul se digeră mai greu, organismul consumă mai multe calorii pentru a-l digera, iar consumul mare de calorii ajută la slăbire. Recomandarea specialiștilor în nutriție este ca ouale să fie consumate dimineața, fierte, nu prăjite sau sub formă de omlete asociate cu diverse alimente procesate: mezeluri, brânză, cașcaval etc.
Quinoa
Quinoa conține toți aminoacizii esențiali, deci este o proteină cu rol foarte important în dezvoltarea țesuturilor și în repararea lor.
Conține, de asemenea, calciu, mangan, fibre și carbohidrați complecși, fiind necesară o cantitate mică de semințe de quinoa pentru alimentarea organismului cu energie.
Semințele de quinoa se pot prepara la fel cum se prepară orezul. Înainte de a fi preparate este absolut necesar să fie ținute 15 minute în apă rece (sau 5 minute în apă fierbinte), apoi spălate, pentru a fi îndepărtat stratul exterior de saponină, care nu numai că este amar, dar este și toxic.
Ceaiul verde
Ceaiul verde este folosit de mii de ani pentru proprietățile sale. Specialiștii în nutriție susțin că datorită conținutului de polifenoli se produce în organism căldură care ajută la arderea grăsimilor. În plus catechinia din ceaiul verde încetinește transformarea caloriilor în grăsimi de către enzime. Cofeina și alți compuși ai ceaiului verde reduc pofta de mâncare. Înlocuiți suplimentele de slăbit cu 4-5 căni de ceai verde pe zi.