Cicloturismul, tot mai popular printre romani
Articol de cristina.toma, 30 august 2016, 15:46
La Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor in Mediu de Afaceri, a avut loc astazi o dezbatere publica a proiectului de Hotarare de Guvern privind aprobarea Normelor metodologice privind crearea, amenajarea si omologarea traseelor de cicloturism.
Cicloturismul este un fenomen foarte actual, cu o crestere exponentiala de la an la an peste tot in Europa. In acelasi timp, este una dintre formele agreate si sprijinite de Organizatia Mondiala a Turismului dar si de Uniunea Europeana.
Anca Nedea, presedintele Autoritatii Nationale de Turism, afirma ca fenomenul consumatorilor de timp liber pe bicicleta este unul in crestere, oamenii au reinvatat sa mearga pe bicicleta, prefera sa petreaca in acest fel cu familia un timp de calitate, sa viziteze mai multe obiective turistice.
Statisticile europene arata ca un turist ajuns pe teritoriul unei tari pe bicicleta este in topul consumatorilor de turism din zona respectiva pentru ca el petrece mult mai mult timp pe bicicleta intr-o anumita regiune decat cineva care strabate acea zona cu masina sau avionul.Cicloturismul poate duce si la dezvoltarea economica a multor zone. Stand pe bicicleta si facand mai mult efort iubitorii de cicloturism au nevoie sa manance, sa se opreasca de foarte multe ori fata de cineva care parcurge aceiasi distanta cu automobilul, de exemplu.
Este important ca acest fenomen sa fie recunoscut si, mai ales, sa fie reglementat, astfel incat sa ne aliniem si sa continuam rutele europene de cicloturism care sunt adevarate laitmotive pentru foarte multi turisti. Din aceasta cauza si nu numai, Romania trebuie sa fie pe harta cicloturismului european si chiar mondial.
”Acest fenomen al cicloturismului exista si se manifesta tot mai prezent, iar Romania ca stat trebuie sa se preocupe de reglementarea lui si cat de cat a pune ordine in acest fenomen in interesul participantilor la trafic atat pe doua cat si pe patru roti. Trebuie sa intelegem ca din punct de vedere al poluarii, al unui mod civilizat care vorbeste despre cultura tarii respective, cicloturismul reuseste sa educe oamenii in a sprijini un mediu verde, nepoluat, dar, de asemenea, educa oamenii sa se respecte intre ei atunci cand sunt in trafic. Insa a face cicloturism in Romania, in oprezent nu este prea usor”, ne spune Mihai Denes de la Asociatia Adevaratii Veloprieteni.
Una dintre cele mai mari probleme in tara noastra este lipsa marcajelor si a infrastructurii destinata cicloturismului, a mai spus Denes.
Dezbaterile pe marginea Hotararii de Guvern privind aprobarea Normelor metodologice privind createa, amenajarea si omologarea traseelor de cicloturism continua in spatiul public.