„Un palid punct albastru” – o carte ca o calatorie in timp
Articol de cristina.toma, 3 septembrie 2016, 10:00
O carte pe care nu ar trebui sa o lasati necitita in aceasta toamna, fie ca aveti timp sa priviti cerul noptii, fie ca nu ati mai ridicat de mult ochii spre stele, este „Un palid punct albastru” scrisa de astronomul Carl Sagan și apărută în traducere românească la editura Herald. Autorul, un savant reputat dar si realizator al unor emisiuni de popularizarea stiintei, ne propune aici o viziune asupra omenirii in spatiu cosmic asemenatoare unei calatorii in timp.
Facand un periplu prin sistemul nostru solar, prin galaxia Calea Lactee si chiar mai departe, Sagan pune cap la cap o istorie a descoperirilor astronomice, un rezumat cuprinzator al calatoriilor de explorare spatiala, si face o trecere in revista a vietii, de la originile sale acvatice pana la viitorul imaginar al umanitatii, in care, dupa ce Pamantul va fi de mult inghitit de Soare, oamenii se vor stabili pe alte planete, modelandu-le peisajul.
Ceea ce face insa Carl Sagan in aceasta carte nu este doar expunerea si explicarea unor momente din istoria explorarii spatiului cosmic, transmiterea unui volum prodigios de cunostiinte din astronomie, fizica, chimie, istorie, reusind sa gaseasca conexiuni nebanuite intre momente ale istoriei omenirii, mentalitati, dispute si intrebari ale savantilori, ci insufla si un optimism prin toata aceasta fascinatie pe care el o are in fata universului.
O persoana plina de imaginatie si un vizionar, astronomul de la Universitatea Cornell aprinde imaginatia cititorului si transforma stiinta intr-un spectacol de zile mari. Sagan se intoarce iar si iar la nevoia omenirii de a calatori si la curiozitatea noastra nesecata cu privire la locul pe care il ocupam in univers, fara insa a uita de fragilitatea omului.
„S-a spus uneori ca astronomia este o experienta care te umple de umilinta si iti intareste caracterul. Poate ca nu exista vreo dovada mai buna a nebuniei vanitatii umane decat aceasta imagine indepartata a maruntei noastre lumi. In opinia mea, subliniaza responsabilitatea pe care o avem de a ne trata cu mai mare blandete unul pe celalalt si de a pastra si iubi palidul punct albastru –adica planeta pe care traim – singurul camin pe care il cunoastem”.
Dar de ce oare Pamantul se vede din spatiul cosmic albastru si nu in alta culoare? Va las sa aflati singuri atunci cand veti citi „Un palid punct albastru” o carte pe care nu o veti lasa din mana pana cand nu veti intoarce si ultima pagina!